"Възраждане" намери допирни точки с ИТН, но отказа подкрепа за правителство

"Възраждане" намери допирни точки с ИТН, но отказа подкрепа за правителство

След като обявиха, че имат много допирни точки с ИТН по отношение за правосъдното и съдебното законодателство, енергетиката, здравеопазването, образованието, джендър идеологията и отношението към Северна Македония, от партия „Възраждане“ отрязаха на хората на Слави Трифонов за съставянето на редовно правителство с третия мандат.

Причината – подкрепата от независимите депутати на ДПС. „Няма как да участваме в правитслство с представители на ГЕРБ и ДПС или подкрепени от ГЕРБ и ДПС. Няма как математически да се случат нещата. Бяхме готови да преодолеем някои различия. Стигнахме и до извода, че с вас нямаме разминавания“, заяви в края на двучасовите разговори лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Той уточни, че не прави разлика между ДПС на Ахмед Доган и ДПС на Делян Пеевски. „Пеевски е тумор. Той е в процес на отстраняване, но това не променя генезиса на Пеевски. Създателят на Пеевски си е тук. Няма как да подкрепим правителство подкрепено от ДПС, без значение със или без Пеевски ще бъде то. Този прозорец, който ни се отваря, е за след провеждането на нови избори, когато Пеевски ще бъде отстранен“, поясни още Костадинов.

По време на разговорите Костадин Костадинов посочи, че последните трима главни прокурори са били частна собственост на Пеевски. Затова от партия „Възраждане“ искат премахването на функцията главен прокурор.

Припомняме, че по-рано „Възраждане“ дадоха и други насоки за темите, на които ще държат в бъдеще. Те искат законодателна промяна в ГПК за намаляване на съдебните такси, както и пълната отмяна на частните съдебни изпълнители.

Юристът и депутат Петър Петров видя прилики между двете партии по отношение на Семейния кодекс – що се отнася до равноправието на родителите и ролята на бащата, особено ако той има добри характеристики. ИТН пък подкрепят идеите на колегите си от „Възраждане“ за пряката конституционна жалба.

Оказа се, че ИТН и „Възраждане“ имат допирни точки за Маришкия басейн, предоговарянето на Зелената сделка и срещу либерализацията на пазара за ток. Сравнително единодушие беше постигнато и по темите образование и здравеопазване. Двете партии се оказаха на едно мнение за джендър пропагандата и за отношението на България към Северна Македония.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *