Ваксината за птичи грип се прави от яйца… и това притеснява учените

Ваксината за птичи грип се прави от яйца… и това притеснява учените

H5N1 или птичи грип е потенциалният причинител на бъдеща пандемия. След COVID-19 научният свят е постоянно нащрек за разпространение на вируси, а много нови ваксини са в процес на разработка. Ваксината за птичи грип се прави от яйца… и това ужасно много притеснява учените.

При предишни случаи на масово разпространение на птичи грип като тези през 2005 и 2009 г., въпросът отново е повдигнат от световната общност. За направата на ваксини за птичи грип се използват милиони оплодени кокоши яйца. „Направо е комично да използваме технология от 40-те години на миналия век за пандемия, която може да се появи през XXI век“, коментира Рик Брайт – ръководител на лабораторията за откриване и развитие на ваксини в Съединените щати, пише bTV.

Превенцията започва с яйцето

Бройката, която е нужна за създаването на нужния брой ваксини, е толкова голяма, ще е нужно всички кокошки в Съединените щати да снасят 900 000 яйца дневно в продължение на девет месеца. Антигенът в яйцата ще е достатъчен, за да се осигурят ваксините за населението на САЩ, а самата ваксина дава… минимална защита. Има и още една уловка – яйцата могат да бъдат използвани единствено ако кокошките не са заразени с птичи грип.

През последните месеци разпространението на птичи грип доведе до умъртвяването на хиляди домашни птици. Едър добитък, както и двама души в Щатите са инфектирани с вируса. Това е напълно достатъчно, за да накара международната научна общност да обърне внимание на възможността за нова пандемия.

До момента единствените потвърдени случаи на човешки птичи грип са при фермери от Тексас и Мичиган. Въпреки това разпределението на вируса върху няколко различни животинска вида в голяма географска зона породи притеснения, че вирусът може да еволюира в това да се предава от човек на човек.

Ако това се случи и отново сме на прага на нова пандемия, превенцията започва с яйцето. За да се произведе достатъчно генетичен материал за ваксина, вирусът се отглежда във вече оплодени кокоши яйца. Понякога развитието му в яйцата не е правилно, в други случаи вирусът мутира до степен, в която става неизползваем.

През 2009 г. пандемия от H1N1 удари света и реакцията на властите да започнат производство на ваксини беше прекалено бавна. Въпреки това фармацевтичните компании инвестират много пари в производството на яйца, за да бъдат готови за подобна пандемия. Вече добре познати компании като „Пфайзер“ и „Модерна“ тестват сезонни ваксини за птичи грип, направени с РНК на вируса.

Потенциална глобална заплаха

Най-заразен от всички е щамът H5N1. От 1997 г. той е предизвикал смъртта или бракуването на десетки милиони птици по цял свят. Според данните на СЗО има регистрирани 359 случая на починали от вируса в 12 държави по света. Изчисленията сочат, че смъртността от птичи грип е 50%.

H5N1 е сочен като потенциална глобална заплаха, тъй като е възможно да еволюира във форма, способна да предизвика пандемия. Първите случаи на предаване на вируса от птица на човек са от 1997 г. в Япония. Там се заразяват 18 души, от които шестима умират.

През 2006 г. е засечен вероятно първият случай на предаване на вируса от човек на човек. Тогава цяло семейство в Суматра се заразява с птичи грип, след като има контакт със свой болен роднина.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *