В разгара на грипния сезон: 8 съвета за силен имунитет

В разгара на грипния сезон: 8 съвета за силен имунитет

Притеснявате се, че имунната ви система се влошава с възрастта? Тези съвети ще ви помогнат да се предпазите от подсмърчане за години напред.

Светът на здравословния начин на живот е все по-обсебен от дълголетието. Между инфрачервените сауни и редовните студени душове, гладуването и добавките, ние се стремим да направим всичко възможно, за да живеем по-дълъг живот. Но докато необходимостта да живеем по-дълго доведе до това, че повече от нас обръщат внимание на здравето на червата и съня, един аспект на стареенето, на който се обръща много по-малко внимание, е имунното здраве, пише Stylist.

В разгара на Covid ограниченията имаше много разговори за здравето на имунитета, но след края на ограниченията изглежда, че зае заден план за много от нас. Но имунитетът е жизненоважна част от поддържането на здравето и избягването на болести.

Променя ли се имунната ни система с възрастта? 

Д-р Дипика Божвани, личен лекар и основател на Clara, казва за Strong Women, че с течение на времето жените и мъжете изпитват промени в имунната система. Една от тези промени се изразява в постепенното намаляване на функцията на В-клетки, които са важни за производството на антитела срещу болести и поддържането на имунната система под контрол. Добрата новина за жените обаче е, че жените не усещат толкова драстични промени в имунните си клетки, колкото мъжете.

„Това е постепенна промяна, която обикновено е по-забележима, когато жените са в края на 60-те или началото на 70-те години. След 65-годишна възраст е обичайно жените да имат по-активни В и Т клетки, които играят голяма роля в адаптивната имунна система. Това е в контраст с по-ранните и по-забележими промени, наблюдавани в имунната система на мъжете.

Влияе ли менопаузата на имунитета? 

Логично е, че огромна хормонална промяна може да промени начина, по който се борим с паразити и болести. Д-р Божвани се съгласява с това. „Менопаузата носи много повече от горещи вълни; разклаща доста имунната система“, обяснява тя.

И това, както обикновено, се дължи на спада на естрогена, който се случва в навечерието на менопаузата. „Този ​​хормон е като мениджър за части от имунната система, особено В клетките, които произвеждат антитела за борба с микробите. Когато нивата на естроген спаднат, намалява и способността на тялото да поддържа своята борба с микробите. Тази хормонална промяна може да доведе до по-чести инфекции като настинки и грип и увеличава риска от автоимунни заболявания, при които тялото погрешно атакува себе си. Има и повишение на маркерите за възпаление в тялото“, казва тя. Всичко това прави имунната система малко по-уязвима.

Витамин D ли е ключът към по-добър имунитет?

Въпреки че много проучвания съобщават за този спад в имунитета след менопаузата, те също предлагат едно спасение: витамин D. Доклад от 2021 г. , публикуван в Journal of Menopausal Medicine, заключава, че настоящите доказателства сочат, че витамин D може да регулира имунните реакции и че дефицитът на витамин D прави жените по-податливи на инфекции.

Това е интересно, като се има предвид колко голяма известност получи витамин D по време на пандемията на Covid. Няколко проучвания свързват ниските нива на витамин D с повишената вероятност да се заразите с Covid и да страдате от тежки симптоми – въпреки че сега се смята, че тази връзка е по-слаба, отколкото се смяташе първоначално. Zoe and King’s College London изследва дали хората, които са приемали витамин D по време на пандемията, са имали по-малка вероятност да хванат Covid: 1,4 милиона души са участвали и въпреки че проучването не успя да даде убедителни резултати, то установи, че витамин D предлага малък благоприятен ефект за жените.

Това, което знаем обаче, е, че витамин D играе жизненоважна роля за нашата имунна система на всяка възраст. Той е отговорен за потискане на възпалението и намаляване на риска от свръхактивни имунни реакции – позволявайки на нашите имунни клетки да функционират нормално. И това е единствената добавка, която почти всички диетолози приемат целогодишно  и която NHS препоръчва независимо от възрастта.

8 съвета за поддържане на имунното здраве с напредване на възрастта 

И така, знаем, че имунната ни система ще понесе удари след менопаузата. Но какво можем да направим сега и когато наближаваме този хормонален преход? Д-р Божвани споделя своите най-добри съвети за това да не подсмърчате.

  1. Спортувайте редовно, тъй като физическата активност помага за укрепване на имунната система.
  2. Спазвайте балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, за да получите всички основни витамини и минерали. Основните хранителни вещества включват витамин С, витамин D, цинк, селен, бета-каротин и желязо.
  3. Стремете се към седем или осем часа сън на нощ, тъй като достатъчният сън е от решаващо значение за имунната система.
  4. Живейте осъзнато. Вашата имунна система може да понесе удар, когато сте стресирани, така че опитайте хобита, които влияят положително на вашето психично здраве.
  5. Избягвайте пушенето и ограничете приема на алкохол, тъй те могат да навредят на имунната система.
  6. Не се дехидратирайте, пийте достатъчно вода. Дехидратацията засяга всички телесни функции, включително имунитета.
  7. Приемайте витамин D и омега-3, ако не ядете редовно мазна риба.
  8. Помислете за хормонозаместителна терапия, ако сте в етап на менопауза. Това може да ви помогне да балансирате хормоните си и да подпомогнете имунната система, докато се приспособява към новите реалности в организма.
Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *