Заплашен ли е животът на Земята от гигантски астероид?

Заплашен ли е животът на Земята от гигантски астероид?

Огромен астероид с тегло 54 милиона тона може да се е насочил към Земята и да се сблъска с нашата планета по-късно тази година. Ако това се случи той може да унищожи живота, какъвто го познаваме, твърдят от НАСА. От агенцията обаче, не са сигурни къде точно се намира той, предаде Daily Mirror.

Наречен 2007 FT3, 300-метровата космическа скала беше забелязана за малко повече от ден преди 16 години, след което избледня и изчезна. Официално характеризиран като изгубен астероид, той е наблюдаван достатъчно дълго, за да могат учените да определят орбитата му и всички потенциални точки, в които би могъл да удари нашата планета.

Центърът на НАСА за изследване на обекти, близки до Земята, идентифицира десетки потенциални въздействия – включително едно на 5 октомври 2024 г. За щастие на онези, които имат планове за по-късно тази година, шансът 2007FT3 да ни удари е около едно на 11,5 милиона.

Говорител на НАСА каза пред Standard: „Няма известни заплахи от сблъсък с астероид за Земята в нито един момент през следващия век. НАСА и нейните партньори усърдно наблюдават небето, за да намерят, проследят и категоризират астероиди и близки до Земята обекти, включително тези, които може да се доближат до Земята“.

„Важна бележка тук е, че планетарните учени определят приближавания на астероиди, които идват в рамките на около 50 милиона километра от орбитата на Земята, като близки доближавания. Колкото по-голям е астероидът, толкова по-лесно е за нашите експерти по планетарна защита да го намерят, което означава, че техните орбити около слънцето са обикновено много добре познат и разбран от години или дори десетилетия“, обяснява той.

Далеч по мащаби от астероида, избил динозаврите

Въпреки че теглото му от 54 милиона тона звучи страшно, в космически мащаби то е малко. Експерти смятат, че астероидът, който е унищожил динозаврите преди 66 милиона години, е бил широк около 10 километра, близо един трилион тона и се е сблъскал със скорост около 72 000 километра в час. Силата на взрива се изчислява на около 10 милиарда атомни бомби.

Смята се, че е ударил Земята на около 40 километра от пристанището на полуостров Юкатан в Мексико. Полученият кратер е широк повече от 180 километра и дълбок 32 километра. Половината е под вода, а останалата част е покрита с тропическа гора. Той изиграва значителна роля в измирането от периода Креда-палеоген, което унищожава почти три четвърти от растителните и животинските видове, включително най-големите сухоземни животни.

Ударът има глобални последици, изхвърляйки огромни количества прах, сяра и въглероден диоксид в атмосферата. Прахът и сярата образуват облак, който отразява слънчевата светлина и драматично намалява температурата на Земята. Проучване, базирано на по-ранни оценки, предполага, че то е понижило повърхностните температури с цели 26 градуса по Целзий. Температурите под нулата се задържат най-малко три години и вероятно продължават десетилетия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *