В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

С огромно уважение към всички, които сте тук и към всички, които ще идват на това място. И с големи благодарности, че това се случва. Добре е да пазим паметта на хора като Милчо Левиев. Слава Богу, в Пловдив имаме много артисти. Добре е за бъдещите поколения да оставяме нещо от тях – някакъв знак, някакъв символ, за да бъдат почитани.  Създадохме на името на Милчо Левиев един конкурс за талантливи млади пианисти. Краят му е начало на тази церемония – откриването на алеята на Милчо Левиев. Благодаря на всички, които помагаха. Много хора участваха това да се случи – екипите на Пламен Панов и Георги Стаменов, на сдружението, което популяризира творчеството на Милчо Левиев. Ето, то е вече на лице. Добре дошли на алея „Милчо Левиев“.!“В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

С тези думи съпругата на големия български джазмен, пианист и композитор Милчо Левиев –  Вики Алмазиду, която освен негова спътница е и известна изпълнителка, преподавател по поп и джаз пеене, даде началото на церемонията, с която днес бе открита алея на Сахат тепе, носеща името на Милчо Левиев.В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

„Пловдив като Европейска столица на културата е създавал през годините много световни артисти и изявени творци и ще продължава да го прави. Но едно от нещата, които трябва да правим като община, е да уважаваме нашите творци. Днешният акт бе подкрепен единодушно от ОбС през април 2023г. Милчо Левиев е човек, който е прославил името на Пловдив оттук до САЩ. Един от най-изявените посланици на Пловдив и българската култура, човек, който със своята идентичност като филибелия винаги е споменавал името Пловдив на първо място. Велик джазмен, музикант, композитор, пианист с невероятна биография, затова е хубаво, че от днес алеята ще носи неговото име“, каза на откриването заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Той допълни, че на това място ще се случват различни събития и фестивали, за да напомнят за големия артист Милчо Левиев.В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

Както винаги съм казвал, съхранявайки културата и историята, това е една изключително голяма инвестиция в бъдещето. От името на пловдивчани искам да кажа едно голямо благодаря. Кръщаването на тази алея на Милчо Левиев е още една малка стъпка в съхраняването на паметта. А паметта е и бъдещето. Надявам се, че с това хълмът ще заживее един нов живот„, каза кметът на район Централен Георги Стаменов.В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

След приветствията, тримата заедно – Вики Алмазиду, Пламен Панов и Георги Стаменов свалиха бялото платно, закриващо табелата. На нея е изписана една от популярните фрази на композитора, а встрани се намират три табла с кратка история за житейския и творческия му път.В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

На церемонията по откриването присъстваха доц.д-р Нина Найденова, членовете на журито на първия Национален музикален конкурс „Милчо Левиев” – проф. Людмил Ангелов, Константин Добройков, Антони Дончев, д-р Георги Текев и голяма част от участниците в конкурса, ръководството на район Централен, граждани, медии. Поздравителен адрес по повод откриването на алеята и провеждането на конкурса изпрати и министърът на културата Найден Тодоров.В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

Тази вечер 19:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ ще се проведе заключителен гала–концерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди. Входът е свободен!В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *