В Деня на екологията: Община Асеновград подписа договор за закупуването на електробуси (СНИМКИ)

В Деня на екологията: Община Асеновград подписа договор за закупуването на електробуси (СНИМКИ)

Днес, община Асеновград сключи договор с фирмата изпълнител за доставка на електроавтобуси. Датата не е избрана случайно – 5-ти юни е Световният ден на екологията. Финансирането е осигурено по процедура „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Фирмата, която спечели обществената поръчка, е с дългогодишен опит и е доставяла електроавтобуси в градове из цяла България и Европа. Целта на този проект е по-екологичен, комфортен и редовен градски транспорт в община Асеновград.В Деня на екологията: Община Асеновград подписа договор за закупуването на електробуси (СНИМКИ)

Ще бъдат закупени общо 7 бр. електрически автобуса. Всички ще бъдат нископодови и оборудвани с рампи – така, че да са достъпни за хора в напреднала възраст, трудно подвижни лица и родители с детски колички. В 5 от автобусите ще има общо 56 места (без това, на шофьора), от които 21 – седящи и 35 – за правостоящи. В другите два общият брой на местата (без шофьорското) ще е 73, от които 28 – седящи и 45 – правостоящи. Автобусите ще са оборудвани съгласно европейските изисквания. Ще разполагат с обособено място за детски колички и за такива, за трудно подвижни хора. Превозните средства (кабината за водача и пътническият салон) ще са напълно климатизирани. Климатичната система, освен охлаждане, ще има и функция отопление. Ще е налична средна двойна врата, оборудвана с платформа за качване и сваляне на детски и инвалидни колички. Автобусите ще са снабдени със система за информация в реално време. Информационните LED табла ще са монтирани на няколко места в превозното средство, като вътре – в предната част на салона – ще бъде поставено такова, с визуализация към пътуващите, които в реално време ще бъдат информирани за номер на изпълняваната линия/направлението/следващата спирка.В Деня на екологията: Община Асеновград подписа договор за закупуването на електробуси (СНИМКИ)

По повод Световния ден на екологията, припомняме и за още няколко еко проекта, по които работи община Асеновград. По отношение на отпадъците, във финален етап е реализирането на проекта за изграждане на компостираща и сепарираща инсталации. Целта е да се намали количеството депонирани битови отпадъци. По отношение на въздуха, в момента се реализира и проект за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни електрически такива. Идеята е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Асеновград. В процес на разработване е и проект за изграждане на зелена инфраструктура в градска среда. Предвижда се озеленяване в различни зони на Асеновград – главни улици, булеварди, междублокови пространства, с цел възпрепятстване разпространението на фини прахови частици.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *