“Гласът – Страдивариус” Красимира Стоянова и прочутият пианист Людмил Ангелов гастролират в Балабановата къща

“Гласът – Страдивариус” Красимира Стоянова и прочутият пианист Людмил Ангелов гастролират в Балабановата къща

Гласът на световноизвестното сопрано Красимира Стоянова ще се извиси над уникалните мозайки в Епископската базилика на Филипопол на 5 юни, началото е в 18.30 часа. Партньор на знаменитата певица – камерзенгерин на Виенската опера ще бъде прочутият пианист Людмил Ангелов. Двамата музиканти пристигат в Пловдив директно след своя изява в Милано, за да участват в юбилейното издание на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”, при това за първи път заедно на тази сцена.

“Дни на музиката в Балабановата къща” се финансира от община Пловдив и е част от Културния календар на града. Носител е на лейбъла “Европейски фестивал” и на престижните награди „Музикален проект на годината”, Награда „Пловдив“ в раздел Музика и Златен медал от Министерство на културата.

Билети за концерта се продават в мрежата на Ивентим.бг в цялата страна, онлайн и на място преди събитието.

Повече за музикантите

Красимира Стоянова завършва НУИ „Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в АМТИИ – Пловдив със специалности: цигулка, пеене и музикална педагогика, и работи няколко години като цигулар в Пловдивска филхармония, АО при НМА „Проф. П. Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър. 

Професионалният й дебют като оперна певица е в ролята на Джилда от „Риголето“ (Верди) през 1995 в Софийската опера, а след впечатляващото й представяне на сцената на виенската „Щаатсопер” през 1998 е назначена за щатен солист на театъра (1999 – 2003), където оттогава до днес е постоянен гост-солист. 

Красимира Стоянова участва в новите постановки на виенската „Щаатсопер” – „Фалстаф“ (Аличе), „Отело“ (Дездемона), „Дон Карлос“ (Елизабета), „Ариадна на Наксос“ (Ариадна), „Русалка“, както и в репертоарните спектакли на „Травиата“, „Бохеми“, „Палячи“, „Турандот“, „Хофманови разкази“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Симоне Боканегра“, „Еврейката“ и др. През 2009 именитата певица е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на „Щаатсопер”. Бляскавата й международна кариера я отвежда в най-престижните оперни театри и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги Хол в Ню Йорк, Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус – Берлин, Музиферайн и Концертхаус – Виена и много други. Записала е 4 компактдиска с оперни арии в партньорство с Мюнхенския Радиооркестър за компанията „Орфео“, отличени с престижни награди, както и диска „Sogno d’Or“  с всички публикувани песни на Пучини за „Гега Ню“. Има издадени CD от концерти с оркестъра на Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър, Виенските симфоници, под палката на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр; и DVD с участието й в оперите  „Еврейката“, „Отело“, „Евгений Онегин“, „Кавалерът на розата“, „Любовта на Даная“, Реквием – Верди. Камерната музика е любим жанр на певицата. Осъществила е песенни рецитали в Карнеги хол – Ню Йорк, Щаатсопер и Музикферайн – Виена, Опера Бастий – Париж, Операта във Франкфурт, Баварската опера – Мюнхен, фестивалите „Пиано Екстраваганца“ в София, „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Пловдив, „Мартенски музикални дни“ – Русе и др.

В календара й за 2024 са вписани изключително престижни ангажименти, като Ариадна от „Ариадна на Наксос” и „Тоска” във Виенската Щаатсопер, Вердивия реквием – в Цюрихската опера, Маршалката от„Кавалерът на розата” – Р. Щраус в Ла Скала,  представяне Последните песни на Рихард Щраус в National Centre for the Performing Arts—Бомбай, Мими от “Бохеми” –  Варна, песенни рецитали в Манхайм, Варна, Пловдив, майсторски класове по света и у нас, свързани с все по-активната й педагогическа работа.

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската Филхармония, „Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други. Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.  Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010,  2015 и 2021. През 2022 е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век – огърлие“. В края на 2023 кралят на Испания, Фелипе VI, го удостоява с ордена „Исабела Католическа“ за особени заслуги към двустранните отношения между Испания и България и големия му принос към културата на двете държави. 

През настоящия сезон има планирани изяви в България, Италия, Германия, Австрия, Испания, САЩ, Канада, Китай и ЮАР. 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *