Украйна може да използва американски оръжия на руска територия: Какво следва?

Украйна може да използва американски оръжия на руска територия: Какво следва?

САЩ разрешиха на Украйна да използват американски оръжия по цели на територията на Руската федерация, използвани за нападението над Харков, каза държавният секретар Антъни Блинкен.

Говорейки на пресконференция в Прага след неформална среща на външните министри на НАТО, Блинкен не каза конкретно дали пълномощията на Байдън могат да се разширят, за да включат други руски градове и цели, които са по-дълбоко в Русия, пише Ройтерс. Той добави, че ходът на Вашингтон е резултат от стратегията на САЩ за приспособяване и адаптиране към бойното поле. „САЩ реагират на това, което са видели в и около района на Харков“, посочи Блинкен.

„През последните няколко седмици Украйна поиска разрешение да използва оръжия, които предоставяме, за защита срещу тази агресия, включително срещу руски сили, които се струпват от руската страна на границата и след това атакуват Украйна. Нашите оръжия могат да бъдат използвани за тази цел“, каза още Блинкен, цитиран от bTV.

Още: САЩ са разрешили на Украйна да нанася удари със западно оръжие по цели в Русия

Официални представители на САЩ заявиха в четвъртък, че политиката на САЩ няма да разрешава на украинската армия да използва системата ATACMS, която има обсег до 300 километра, както и други оръжия с голям обсег, доставени от САЩ, за дълбоки удари в Русия.

Германия също даде разрешение оръжия, предоставени от Берлин, да бъдат използвани срещу руска територия при границата с Харков. „Трябва да избегнем голямата война, войната между Русия и НАТО. В същото време трябва да гарантираме, че Украйна може да защити своята независимост и суверенитет“, каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Реакцията на Русия

Кремъл обяви, че вече е наясно с опитите на Украйна да удари цели на руска територия с оръжие, предоставено от Съединените щати. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, след като четирима американски служители казаха на Ройтерс в четвъртък, че президентът на САЩ Джо Байдън е упълномощил Киев да изстреля доставени от САЩ оръжия по военни цели в Русия, които подкрепят офанзива срещу североизточния украински град Харков.

Песков каза, решението на Байдън стъпката показва колко дълбоко са въвлечени САЩ в конфликта. Западното оръжие срещу цели в Русия ще доведе до вертикална ескалация, коментираха преди дни проф. Румен Кънчев и журналистът Петър Карабоев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *