САЩ са разрешили на Украйна да нанася удари със западно оръжие по цели в Русия

САЩ са разрешили на Украйна да нанася удари със западно оръжие по цели в Русия

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за нападение срещу Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на официален американски представител.

Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за удари на територията на Русия.

Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна при удари по руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

„Политико“ също така съобщи днес, че американският президент Джо Байдън тайно е дал на Украйна разрешение за нанасяне на удар с американски оръжия на територията на Русия, но единствено в района на Харков. Изданието се позовава на американски официален представител и два други запознати с плана източници, предаде БТА.

„Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира Украйна да може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят“, съобщи „Политико“, като се позова на американски официален представител, който допълва, че политиката относно разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия „не се е променила“. В материала на „Политико“ не се посочва кога Байдън е дал това разрешение.

Руският президент Владимир Путин предупреждава за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия, нещо, за което украинското правителство настоява пред съюзниците си да му разрешат.

САЩ заявиха, че не насърчават и не дават възможност използването на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но държавният секретар Антъни Блинкън, запитан за позицията на Вашингтон по този въпрос, заяви вчера, че тя ще се „адаптира и приспособи“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *