Удостоиха с "Почетен знак на Пловдив" шахматистката Виктория Радева

Удостоиха с "Почетен знак на Пловдив" шахматистката Виктория Радева

Общинските съветници на Пловдив удостоиха с високото отличие „Почетен знак на град Пловдив“ шахматистката Виктория Радева. Призът идва след значителния й принос в шахмата след завоюваната Европейска отборна титла по шахмат за жени на първенството в Будва, Черна Гора.

Решението бе взето с 47 гласа „за“, 1 „против“ – Костадин Палазов от БСП, и 1 „въздържал се“. По предложение на съветника от ГЕРБ Гошо Къчков, Вики Радева ще получи и 1000 лева от бюджета на община Пловдив.

Виктория Радева е спортист с множество отличия далеч преди спечелването на титлата в Будва. Тя е сребърен медалист от Световното първенство за младежи до 10г. в Бразилия и прекъсна 18-годишната пауза без медал на България във всички възрастови групи.

Още: Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

Впоследствие след покана лично от световната звезда на шахмата – Анатоли Карпов, тя стана първият представител извън Русия, който участва и печели турнира до 15г. , въпреки че е само на 13-годишна възраст.

Още на същата възраст става Световна ученическа шампионка по ускорен шахмат в Кавала (Гърция). Три години по-късно завоюва и европейската титла в същата категория в Будва (Черна Гора). На 17г. е Световна ученическа шампионка по класически шахмат и общо три пъти шампион на Европейския съюз. През тази година Виктория Радева е носител и на европейската отборна титла след участие с „уайлд карт“.

Така на основание от Наредбата за сивмолика и отличия, предложението бе внесено на 29.11 до общинския съвет от председателя на общински съвет – Атанас Узунов, председателя „Младежки дейности и спорт“ Ерол Садъков, Георги Титюков, Александър Ракшиев, Гошо Къчков, Димитър Арнаудов, Стефан Шилев, Йоно Чепилски, Минка Сърнешка и Симеон Петров.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *