Републиканците в САЩ блокираха помощта за Украйна и Израел

Републиканците в САЩ блокираха помощта за Украйна и Израел

Законодателството, предвиждащо отпускането на милиарди долари помощ за Украйна и Израел, бе блокирано в Сената на САЩ, предаде Ройтерс. До това се стигна, след като републиканците в Сената гасуваха против в опит да упражняват натиск, чрез който да се въведат по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Гласуването

45 сенатори гласуваха „за“, а 48 – „против“, при което стана ясно, че законодателството на стойност 110,5 милиарда долара няма как да събере необходимите 60 гласа „за“ в Сената, който е общо със сто места. Гласуването беше по партийна линия, като всички републиканци в Сената гласуваха против заедно със сенатор Бърни Сандърс, независим, който обикновено подкрепя демократите, но този път изрази опасения относно финансирането на „текущата нехуманна военна стратегия“ на Израел срещу палестинците.

По-рано в сряда президентът на Съединените Щати Джо Байдън призова враждуващите американски законодатели спешно да приемат военна помощ за Киев, като предупреди, че руският президент Владимир Путин няма да спре с Украйна и дори може да влезе в конфликт с НАТО, предаде АФП.

„Най-големият подарък за Путин“

Демократът Байдън заяви, че е готов да направи „значителен компромис“ с републиканците, които блокират помощта за Украйна в размер на 60 млрд. долара, докато се стремят към строги мерки срещу мигрантите по границата с Мексико. „Помощта за Украйна не може да чака“, заяви Байдън. „Честно казано, мисля, че е зашеметяващо, че изобщо сме стигнали до този момент, в който републиканците в Конгреса са готови да дадат на Путин най-големия подарък, на който може да се надява“, продължи той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *