Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

„Изключително радостна съм да се прибера вкъщи. Нямах търпение да се прибера в Пловдив, защото това е моят град, любимият ми град, обичам го страшно много и винаги разказвам на моите приятели за него и ги каня да ми идват на гости“. Това каза шахматистката Виктория Радева, която днес бе посрещната от кмета Костадин Димитров в сградата на община Пловдив. Вики Радева е една от петте състезателки на женския национален отбор, който спечели историческа първа шампионска титла от европейското първенство в Будва, Черна гора. Другите състезателки в отбора са Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Нургюл Салимова и Гергана Пейчева.Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

„Турнирът в Будва беше изключително оспорван. Както много от вас може би са чули, аз физически не бях добре, втората половина на европейското първенство беше много тежка за мен, защото не се чувствах добре. Играх в мача срещу силния отбор на Азербайджан с 40 градуса температура, повръщане, но се радвам, че събрах сили и показах най-доброто от себе си. Вечерта ме заведоха в спешна помощ, защото бях в доста тежко състояние. Заради тези проблеми не успях да завърша последните няколко кръга, но там момичетата дадоха най-доброто от себе си, въпреки че играха без мен. Много съм щастлива, че се преборихме и успяхме да победим настоящия световен шампион Грузия. Всички станахме, прегърнахме се и не можехме да повярваме какво сме постигнали“, разказа тя.Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

Вики Радева благодари и на своите родители, които бяха днес с нея в заседателната зала на Община Пловдив. „Без здраво и добро семейство, без добър пример, хората не могат да успяват. Искам да отправя един призив – в наше време имаме нужда от добри и здрави семейства, които да процъфтяват, да изграждат млади и силни хора. Безкрайно съм ви благодарна“, обърна се тя към тях и малката си сестричка, която не присъстваше днес.Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

Самите родители на Вики Радева бяха изключително развълнувани. „Аз съм спортен човек, винаги съм гледал много състезания и преди не го разбирах, но когато съм виждал спортистите след това да дават интервюта, че когато се качват на почетната стълбичка и чуят химна на България, това е нещо много велико. За мен беше една мечта един ден детето ми да чуе в нейна чест химна на България. След 12 години чух този химн и съм невероятно щастлив, това е може би една от най-големите награди за мен. Благодаря ви“, каза разчувстваният Славей Радев.Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

„За мен е голяма чест да посрещна Вики. Силно вярвам, че българите сме най-красиви, най-умни, най-силни. Такива малки радости ни карат пловдивчани да бъдем горди с нашия ген, с нашите успехи. За нас е голяма гордост и те посрещаме с голяма благодарност. Ти караш всички ние да се чувстваме горди от твоите успехи. Следим израстването ти от много малка и в мое лице ти ще имаш пълната ми подкрепа“, заяви Костадин Димитров. „Аз се занимавам със спорт, откакто се помня и съм наясно, че когато има благодарност за усилията, положени в тренировките и подготовката, тогава самият спортист има мотивация и сили, има нашата подкрепа, за да направи следващата крачка“, допълни още кметът.Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

„Разбрах, че в една от партиите си жертвала царицата и въпреки това си успяла да спечелиш. Това е нещо, което много рядко се случва на вашето ниво. Това, което си направила, е уникално и аз останах изумен“, каза големият Петър Зехтински.Голямата шампионка Вики Радева: Без здраво и добро семейство, хората не могат да успяват (СНИМКИ)

Към голямата шампионка се обърна и председателят на общинския съвет Атанас Узунов. „Ще се върна много години назад, когато Вики беше още много малко дете. Тя проведе една среща с тогавашния премиер Бойко Борисов. И я помолихме, ако наистина е в положение на победа – да даде реми на премиера. И тя ни послуша. Бяхме едни от първите, които честитихме на Вики и на баща й. Ние сме подготвили предложение на следващата сесия на Общинския съвет на 7 декември. Няма да изпадам в подробности, но Вики ще остане много доволна от решението ни. Ще я поканим тържествено и ще я удостоим с това, което тя заслужава“, заяви Атанас Узунов.

Още: Историческо: България е европейски шампион по шахмат!

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *