Този витамин предпазва сърцето и съдовете от заболявания

Този витамин предпазва сърцето и съдовете от заболявания

Един витамин има способността да предпазва от инфаркт. Това споделя руският алерголог-имунолог д-р Елена Грек. Тя допълва, че витамин В6 се разделя на три основни форми: пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. За хората най-голямо значение има пиридоксал фосфатът – активната форма на хранителното вещество, която се образува в организма при преработката на веществата, постъпващи с храната.

Друга важна функция на вит. B6 е да контролира нивата на хомоцистеин. Той е междинен продукт от метаболизма на други аминокиселини: метионин и цистеин. В малки количества веществото не представлява заплаха за тялото. Проблеми възникват, когато има твърде много аминокиселини. Излишъкът от хомоцистеин в кръвта или хиперхомоцистеинемията е особено опасен за функционирането на сърдечно-съдовата система. По-специално, увеличава вероятността от инсулти и инфаркти.

Основната функция на вит. B6 е свързана с участието му в метаболитни процеси. Пиридоксал фосфатът стимулира работата на храносмилателните ензими, които разграждат хранителните вещества от храната. На първо място, те трансформират протеините в аминокиселинни комплекси, без които е невъзможно нормалното функциониране на всяка система на тялото.

Това хранително вещество също така допринася за метаболизма на мазнините. То помага на тялото да абсорбира по-добре ненаситените мастни киселини и насърчава производството на нуклеинови киселини – високомолекулни съединения на ДНК и РНК. Тези вещества са носители на генетична информация за човек, те регулират процесите на клетъчно обновяване на тялото и забавят стареенето му, пише Actualno.com.

Въглехидратният метаболизъм не може без вит. B6. Например, пиридоксал фосфатът насърчава образуването на гликогенови резерви. Този сложен въглехидрат служи като източник на глюкоза по време на периоди на висока физическа активност или по време на тежки диетични ограничения. Пиридоксал фосфатът участва пряко и в производството на червени кръвни клетки. Това вещество е в основата на производството на аминолевулинова киселина, от която след това се образуват хеми – компоненти на желязосъдържащия протеин хемоглобин, койтоо е отговорен за транспортирането на кислород до тъканите и органите.

Въпреки че вит. B6 засяга предимно производството на червени кръвни клетки, ако е необходимо, той може да участва и в производството на други кръвни клетки – бели кръвни клетки. Дефицитът на веществото също може да повлияе негативно на функционирането на тромбоцитите и дори да причини проблеми със съсирването на кръвта.

Вит. B6 е необходими за нормалното функциониране на лимфоцитните Т-хелперни клетки.Те са част от имунната система и координират работата на всички други клетки на имунната защита. По този начин липсата на вит. В6 може да предизвика ефект на доминото: след отслабване на Т-хелперите, работата на други компоненти на имунната система – макрофаги, Т-убийци, В-лимфоцити и NK клетки – намалява.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *