Теодор Стойчев: В ЕС няма предсрочни избори, новият Европарламент ще изработва законите в следващите пет години

Теодор Стойчев: В ЕС няма предсрочни избори, новият Европарламент ще изработва законите в следващите пет години

На миналите евроизбори гласуваха много млади хора – за съжаление не в България, и това доведе до засилване на зелените политики. Това каза в предаването „Лице в лице“ Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

„Видя се, че младите хора се интересуват най-много от опазването на околната среда и от това нашето европейско общество да се развива по един устойчив начин. На дневен ред дойдоха тези политика, а сега се видя, че ще трябва да се плати някаква цена“, поясни той.

Ръководителят на Бюрото на ЕП в България подчерта, че е важно да гласуваме и да се интересуваме активно от европейските политики, за да защитим интересите си като европейски граждани.

„Когато гласуваме в неделя, не бива да забравяме, че избираме български парламент, който ще определи как ще живеем в близкото бъдеще, но не бива и да забравяме, че определяме съдбата на още 450 милиона европейци. В ЕС няма предсрочни избори, така че ЕП, който изберем, ще изработва законите в следващите пет години. Ето защо е важно, кого изпращаме там“, поясни той.

Теодор Стойчев каза още, че дистанцията между Брюксел, Страсбург и София не е толкова голяма, колкото си мислят някои българи. Той е категоричен, че българските евродепутата винаги откликват на проблемите на гражданите. „Важно е хората да са активни и да знаят, какво се случва в ЕП – така може да се реагира още в самото начало на дадени законодателни промени“, каза още той.

Ръководителят на Бюрото на ЕП в България коментира и европейските политики – зелената сделка, реформирането на ЕС, кризата на лидерство, общата европейска отбрана и т.н. „Не бива да говорим за европейските политики само по време на избори. Трябва да имаме една краткосрочна, средносрочна и дългосрочна стратегия за това, какво очакваме от ЕС. И независимо от правителство, което е на власт у нас, трябва да се защитават нашите национални цели“, допълни той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *