Ще бъде ли разгадана някога тайната на Бермудския триъгълник? (ВИДЕО)

Ще бъде ли разгадана някога тайната на Бермудския триъгълник? (ВИДЕО)

Бермудският триъгълник е едно от най-мистериозните места на Земята. В продължение на десетилетия този район в океана разпалва въображението на милиони хора по света, а станалите тук необясними изчезвания на самолети, кораби и хора са довели до десетки хипотези относно причината за наглед свръхестествените случки. От напълно нормални природни явления като геомагнитни полета и гигантски вълни, през човешки грешки до изкривявания във времето и намеса на извънземна цивилизация – учени от цял свят все още нямат категорично обяснение и не могат да достигнат до единодушие относно причината за мистериозните случки в района на Бермудския триъгълник.

Къде се намира тайнственият Бермудски триъгълник?

Какво е известно досега за едно от най-тайнствените и обвити в загадки места на планетата? Бермудският триъгълник се намира в северния Атлантически океан и е заключен между Маями и островите Бермуда и Пуерто Рико. Границите му обаче са размити, като тук няма единодушие. Според някои той обхваща площ от 500 000 квадратни километра, докато според други е три пъти по-голям и включва и Азорските острови. Досега в този район, наричан още Дяволският триъгълник, безследно изчезнали са над 50 кораба и 20 самолета, а над 1000 души са загубили живота си.

Първите данни за необяснимите явления датират от средата на XIX век. Още тогава цели кораби са изчезвали без следа, а други са откривани напълно необитаеми без разумно обяснение къде е екипажът. През XX век в района започват да се изпаряват мистериозно и цели самолети, като това още повече подсилва интереса към Бермудския триъгълник.

Най-известните изчезвания

Може би най-известният случай е този с Полет 19 през 1945-та година, когато цели 5 бомбардировача изчезват безследно над Атлантическия океан заедно с 14-членния екипаж. Изпратеният да ги издирва самолет също не се завръща и никога повече не е видян. Последните уловени от радистите думи на екипажа са: „Не знаем къде се намираме. Става нещо… Странно… Не можем да определим посоката. Даже океанът изглежда различно!“ Тук предаването прекъсва и съдбата на пилотите и машините и до днес остава неизвестна. След продължително разследване членовете на следствената комисия на Военноморските сили заявяват, че не могат да направят дори правдоподобно предположение какво се е случило.

Що се отнася до плавателните съдове, пропаднали без следа, тук примерите са още повече. Една от най-известните истории е тази на платноходния кораб „Мария Селесте“. На 7 ноември 1872 г. той потеглил под командването на капитан Бенджамин Бригс от Ню Йорк към Гибралтар. Екипажът се състоял от 7 души, като капитанът бил придружаван от семейството си. Корабът бил запасен с продоволствия за 6 месеца. „Мария Селесте“ била изключително лека и маневрена. Условията за пътуване били великолепни, но бригантината така и не пристигнала в крайния пункт. Открита е по-късно в близост до Азорските острови, плаваща с опънати платна и без жива душа на борда. Цялото имущество и ценности на изчезналите хора били налице, а товарът на кораба бил непокътнат. Подобна е съдбата и на американския товарен кораб „Циклопите“. През март 1918-а година огромният плавателен съд потъва някъде между остров Барбадос и Чезапийк Бей заедно с 300 души на борда и 10 000 тона товар. Корабът така и не подава сигнал за бедствие, въпреки че е оборудван с такъв. От него не е открита и следа, което кара американският президент Уудроу Уилсън да изрече думите: „Само Бог и морето знаят какво се е случило“. През 1941-а година два подобни лайнера също изчезват по почти същия маршрут.

Тези случки, заедно с много други подобни постепенно увеличават истерията около тази зона в Атлантическия океан. Истински тласък на конспиративните теории обаче, дава Чарлз Берлиц с неговата книга „Бермудският триъгълник“, която е издадена през 1974-а година. В нея авторът събира всички известни случаи на изчезнали самолети и кораби в района и книгата се превръща в бестселър, като продажбата ѝ надхвърля 5 милиона екземпляра.

Какви са теориите?

Има ли наистина нещо мистериозно в Бермудския триъгълник? Според Американската агенция по океаните и атмосферата отговорът на този въпрос е по-скоро отрицателен. От агенцията смятат, че няма доказателства, че в зоната на Бермудския триъгълник стават повече инциденти или изчезвания отколкото по други често прекосявани места над океаните на Земята. Подобно е мнението и на американската брегова охрана, според която няма открити странни обстоятелства при случилите се тук инциденти. Застрахователната компания Лойдс също смята, че Бермудският триъгълник не е по-опасно място от други такива в океана.

Въпреки това, мнозина учени по света не са съгласни с това и смятат, че това кътче в Атлантика е по-различно. Именно затова много от тях не спират да търсят причините за странните явления. Според последната от тях, изнесена от британски учени през тази година, трагедиите в района може би са причинени от гигантски вълни, достигащи височина от 30 метра. Според учените от университета в Саутхямптън именно такива опустошителни вълни, които се появяват внезапно, могат да потопят всичко по пътя си. Доктор Саймън Боксал твърди, че подобно явление е потопило корабът „Циклопи“. За да докажат теорията си, учените са направили реалистична възстановка, която е показала, че огромни вълни биха потопили кораба буквално за броени минути. И макар че много от учените са съгласни с това обяснение, то не дава яснота какво тогава е причинило внезапното изчезване на цели групи от самолети, какъвто е случаят с бомбардировачите от 1945-а година.

Тук идва теорията на австралийските учени проф. Джоузеф Монаган и студентът Дейвид Мей от университета „Монаш” в Мелбърн, които смятат, че причината за тайнствените изчезвания е природният газ метан. Океанографите, изследващи някои опасни области на морското дъно, са открили места на древни изригвания с голямо струпване на метанови хидрати. Според предположенията на учените метанът, освобождавайки се от естествени пукнатини на морското дъно, се превръща в огромни газови мехури, които след това се разширяват, издигат се на повърхността на водата и там се взривяват. После газът се издига във въздуха. Това предположение е изказвано и преди от учени, но сега двамата изследователи са го доказали експериментално. Те използвали компютърно моделиране, за установят вярна ли е тази теория. Резултатите показали, че всеки кораб, попаднал в метановия мехур, отива на дъното. Тези гигантски газови мехури са способни да взривят и намиращ се във въздуха самолет. Според учените, в случай, че мехурът изплува на повърхността в близост до кораба без директно да го засегне, той би убил екипажа, който би се задушил от отровния газ. И макар и тази теория да изглежда правдоподобно, не е ясно къде са се изпарили телата на хората, намиращи се на плавателни съдове като „Мария Селесте“.

Сред обичайно изтъкваните причини за случващото се в Бермудския триъгълник, често се изтъква като възможност и човешката грешка. И макар дезориентацията в пространството и объркването в датчиците да са редки, те са известна причина за някои случаи на разбиването на самолети.

Странните изчезвания в Бермудския триъгълник често са били свързани и с проблеми в навигацията. Затова геомагнитните полета може да станат реална причина за нещастни случаи. Съществува теория, че в тази област има магнитни аномалии и че триъгълникът е едно от двете места на Земята, където се изравняват истинският север с магнитния север, което може да доведе до проблеми с навигационните уреди. Тази теория е известна от десетилетия и мнозина си обясняват случващото се в Северния Атлантик именно с отклоненията в магнитното поле.

Други изследователи обвиняват за странните случаи феноменът „електронна мъгла“. Явлението на практика представлява буря, която се извива буквално от нищото и обгръща самолета или кораба, причинявайки повреди в уредите му.

Течението Гълфстрийм също е обвинявано от някои за мистериозните случки в района на Бермудския триъгълник. Топлото течение започва от Мексиканския залив и минава през протока Флорида в Северния Атлантик. Това течение заема област с ширина около 70 километра и според някои би могло лесно да отклони кораб от курса му.

Теориите, тълкуващи тайната на Бермудския триъгълник с чисто природни феномени, имат пробойни и не могат да обяснят всички странни случаи. Именно това дава храна на любителите на неразгадаемото да търсят причините в непознатото. Така според уфолози, тук е възможно да има извънземна намеса, като някои отиват още по-далеч и смятат, че изчезналите хора и машини са били отвлечени от пришълци.

Други пък откриват тук мистериозната Атлантида и обясняват аномалиите със древен източник на енергия. Според легендата, могъщата цивилизация потъва буквално за дни и изследователите на историята смятат, че може точно в този район тя да се е озовала под водата.

Не са малко и тези, които смятат, че в района на Бермудския залив има портал, водещ към друго измерение. Тяхната теория често се преплита с тази на уфолозите, като някои ентусиастите вярват, че в Бермудския триъгълник има останки от тунели на времето, по които извънземните пресичат измеренията, за да стигнат до Земята.

Извънземен кораб лежи на дъното на океана?

Ловецът на съкровища Даръл Миклос, който от години се занимава с търсенето на потънали кораби в Карибско море, преди време пък обяви, че се е натъкнал на странен обект, покрит с корали. Той го определя като „космически кораб“, пише „Дейли мейл“. Откривателят твърди, че е стигнал до находката благодарение на карти на НАСА, направени от известния астронавт Гордън Купър, чиято цел е да проследяват корабокрушения на Карибите. Миклос вярва, че неизвестното досега място е първото доказателство за извънземно посещение на Земята преди стотици години.

„Подобно нещо никога не съм виждал. От отвесните скали стърчаха 15 образования, всяко с големина на военна пушка. Виждал съм много потънали кораби, но този не прилича на никой от тях. Засега не ми се искам да се впускам в категорични заключения, докато не събера солидни доказателства“, коментира предпазливо изследователят. Миклос смята, че ако се съди по подводната растителност, покрила находката, може да е на хиляди години. Учените са удивени и от факта, че заради силното магнитно поле, обикновено не може да се види растителност в Бермудския триъгълник. Тук обаче е точно обратното – корали покриват площ от 100 квадратни метра.

Каквото и да се случва в Бермудския триъгълник, тази част от света ще продължава да вълнува сърцата и умовете както на сериозните учени, така и на любителите на теориите на конспирациите. За вярващите в тях зоната, заключена между Бермуда, Пуерто Рико и Маями, ще си остане място, където десетки кораби и самолети са изчезнали без рационално обяснение. Срещу тях пък са скептиците, които смятат, че цялата история е един красноречив пример за псевдонаука, която е превърнала едно нормално място от нашата планета в легенда.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *