Социолог: Едва ли тепърва ще се търси подкрепа за кабинета „Желязков“

Социолог: Едва ли тепърва ще се търси подкрепа за кабинета „Желязков“

„Предполагам, че разговорите за подкрепа няма тепърва да започнат“, каза в ефира на bTV социологът Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ за предложения в рамките на първия мандат проект на кабинет на ГЕРБ-СДС.

С министри от няколко предишни кабинета на Бойко Борисов и лица от служебното правителство на Димитър Главчев коалицията ще опита да спечели подкрепата на Народното събрание за редовен кабинет. Предлага се седем министри от служебната власт да останат и в неговия кабинет. 11 от общо 19 министри са знакови лица на ГЕРБ.

„Шансовете да се стигне до подкрепа и събиране на достатъчно гласове за правителството са по-големи от политическите възможности това правителство след това да работи нормално“, коментира социологът. Петрова напомни, че към момента е сигурна подкрепата на самия мандатоносител – ГЕРБ-СДС, и на ДПС, които от самото начало обявиха, че ще подкрепят кабинет с първия мандат.

„Има спекулации и очакване да се получи подкрепа от отделни народни представители или от по-малките парламентарни групи, без към момента някоя от тях да е дала ясен знак. Съществува и другият вариант – за игра с кворума. За да бъде одобрено правителството трябва да получи 50+1 гласа от присъстващите в пленарната зала“, напомни Геновева Петрова.

По думите ѝ никой не знае какво ще е поведението на новата партия „Величие“. „Това е много ясна и директна демонстрация на това какво означава един субект, който няма ясна политическа позиция, няма ясна политическа история. От такава несистемна партия може да се очаква всичко“, смята социологът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *