След пет сблъсъка с рака: Жена се излекува след 35 години битка със заболяването

След пет сблъсъка с рака: Жена се излекува след 35 години битка със заболяването

След 35 години борба с рака жена оцелява и продължава живота си пълноценно. 57-годишната британка Натали Йетс-Болтън е подложена на 11 операции, 30 химиотерапии и 55 лъчетерапии. Тя вече е напълно излекувана и се наслаждава на дните си в настоящето.

Натали пет пъти се е сблъсквала с различни форми на рак, но казва, че се чувства „наистина щастлива“ в сравнение със свои близки и приятели, които „не са получили петте шанса да продължат живота си“, разказва Би Би Си. Натали Йейтс-Болтън, която е лектор на бъдещи медицински сестри в университета в английския град Салфорд, е лекувана два пъти от лимфом на Ходжкин и три пъти от рак на гърдата. Първата диагноза получила, когато е на 22 години.

Лекари от болницата The Christie в Манчестър казват, че са развълнувани от напредъка на здравлословното ѝ състояние. През последните шест години Натали е лекувана с нов вид лекарство, наречено palbociclib (Ibrance). Всички изследвания показват, че ракът ѝ е напълно е изчезнал.

Според жената успешното ѝ лечение се дължи на Националната служба по здравеопазване на Великобритания, „която, въпреки че има своите предизвикателства, е по-добре финансирана, отколкото в други страни“. „Преди шест години бях на изчерпване на възможностите си за лечение и тогава новото лекарство стана достъпно“, посочва Натали.

„Ако някой, който не знае историята ми, чуе, че съм имала рак пет пъти, може да си помисли, че съм била нещастна. Но аз го виждам по друг начин – бях наистина щастлива, защото лечението ми даваше резултат“, споделя британката.

След първите лъчетерапии, на които е подложена, ракът на Натали се завръща 15 години по-късно. Оказва се, че има тумор, прикрепен към сърцето ѝ, който притиска хранопровода. Тя работи в неврологично отделение, докато се подлага повторно на лъчетерапия. Завършва успешно лечението си през 2004 г.

През 2009 г. обаче на 43 години Натали е диагностицирана с рак на гърдата. Подложена е на операция, химиотерапия и лъчетерапия. По-малко от година по-късно тя отново усеща, че има бучка. През 2017 г. тялото ѝ е атакувано за пети път. Сега Натали Йейтс-Болтън е решена да се наслаждава на времето със съпруга си Гари и двамата се внуци.

„Тя е необикновена и вдъхновяваща жена, която въпреки борбите си, води пълноценен и активен живот“, коментира нейният консултант онколог д-р Саша Хауел. Той посочва, че жената е направила вече 75 цикъла на лечение с palbociclib.

„Преди шест години, когато тя започна да приема лекарството, то беше сравнително ново. Сега обаче то вече е често използвано в лечението на пациенти“, допълва още специалистът. „Аз съм живото доказателство, че можете да възстановите живота си след лечение, а след това да бъдете по-силен и признателен. The Christie Hospital се грижи за мен през последните 21 години и благодарение на прекрасния медицински екип, който ме лекуваше, се чувствам способна и облагодетелствена да живея невероятен живот“, казва Натали.

Тя успява да завърши три маратона – по 42,195 км, три ултрамаратона – над 42, 195 км и три триатлона. Миналата година британката завършва ултрамаратона на остров Уайт – разположен в протока Ла Манш, на юг от Англия, и обиколя половината остров. Тя изминава и третия етап от поклонническия път Камино де Сантяго през Франция с майка си – 80-годишната Мира.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *