След обвинения в заплахи и отвличане: Групата на "Величие" в парламента се разпадна

След обвинения в заплахи и отвличане: Групата на "Величие" в парламента се разпадна

6 депутати напускат парламентарната група на „Величие“ и тя се разпада, защото е под 10 души. Групата беше от 13 народни представители, а вече ще е от 7. Така парламентарните групи в Народното събрание вече са 6, а независимите народни представители – 17. Заявление за напускане са подали Красимира Катинчарова, Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калнова.

В интервю за предаването „Тази сутрин“ председателят на парламентарната група Николай Марков обяви, че няма да напусне поста. „За разпада на „Величие“ е виновен членьт и идеологьт Ивелин Михайлов. Това е краят на политическа партия „Величие“, коментира в кулоарите на парламента Дарин Георгиев. Георгиев и бил един от държаните в хамбар от Ивелин Михайлов, за което разказа Николай Марков по-рано днес в ефира на bTV. Пред Nova News той обяви, че част от депутатите са били държани почти цял ден в Исторически парк, като са били освободени след неговата намеса.

„След гласуването на една временна комисия Михайлов привика всички депутати и ги затвори в един хамбар. Държа ги заключени от 3 до 7:30 ч. Наложи се аз да отида да ги освобождавам. Търси им обяснение защо са гласували. Заплаши ги, че ще освободи всички, гласували по определен начин. Неговият бизнес трябва да се раздели от партията. Не може през партийни срещи да се прави бизнес с привличане на хора, които да бъдат инвеститори в Историческия парк“, коментира Марков.

Централният съвет на партия „Величие“ призова Марков да освободи поста, а Виктория Василева да напусне поста зам.-председател на парламента. По думите на Марков на конференция на формацията той е бил избран за председател, но след това документите не са били внесени в съда. В сайта на партия „Величие“ в момента като председател е посочена Албена Пекова.

Зам.-председателят на парламента Росица Кирова, ръководеща заседанието днес, обяви от трибуната, че във връзка с постъпилите шест броя заявления за напускане, парламентарната група на „Величие“ преустановява своето съществуване и Виктория Василева се освобождава предсрочно като зам.-председател на Народното събрание.

Николай Марков обяви, че разломът в отношенията му с идеолога на „Величие“ Ивелин Михайлов е настъпил, защото е поискал бизнесът на Михайлов да се отдели от партийната работа. Преди дни Ивелин Михайлов, който не е депутат, заяви, че е получил заплаха за живота си от Марков.

Ябълката на раздора била подкрепа за проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Той обяви още, че Николай Марков и Виктория Василева му казали, че „Величие“ ще получи министерски постове срещу гласовете си в пленарната зала. В крайна сметка депутатите от „Величие“ гласуваха против кабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Росен Желязков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *