След новите случаи на птичи грип: Носят ли риск от зараза месото и яйцата?

След новите случаи на птичи грип: Носят ли риск от зараза месото и яйцата?

Щам на птичия грип, който уби милиони птици през последните години, сега е открит в млечни крави в няколко щата, което предизвиква опасения относно безопасността на доставките на млечни продукти в САЩ.  Федералните здравни и селскостопански служители публикуваха изявление миналата седмица, в което подчертаха, че „продължава да има безпокойство“ относно безопасността на търговското предлагане на мляко, като същевременно подчертаха, че агенциите продължават да наблюдават ситуацията, докато се развива, предава New York Times.

Учените знаят, че птичият грип може да се разпространи при хората, когато влязат в контакт със заразени животни, включително и мъртви такива, без да носят предпазни средства. Именно такъв изглежда е бил случаят с наскоро заразен човек в Тексас . Засега няма никакви доказателства, които да предполагат, че хората могат да се заразят с птичи грип, като консумират пастьоризирана или сготвена храна, каза Бенджамин Чапман, професор и специалист по безопасност на храните в Държавния университет на Северна Каролина. „Това не означава, че не може да се случи“, уточнява той. „Само че имаме доста солидна история за това, че не се е случило. И това е добра новина”, категоричен е професорът.

Птичият грип беше открит в проби от непастьоризирано мляко от болни крави миналия месец, но Администрацията по храните и лекарствата заяви, че търговските доставки на пастьоризирано мляко остават безопасни и че „в момента няма притеснения“ относно пастьоризираното сирене. Млякото от болни крави се отделя и унищожава, за да не попадне по рафтовете на магазините.

Процесът на пастьоризация, който става чрез нагряване на млякото за унищожаване на патогени, ще убие грипа, каза Матю Мур, асистент в катедрата по хранителни науки в Университета на Масачузетс, Амхърст.  Суровото или непастьоризираното мляко, което става все по-достъпно в Съединените щати през последното десетилетие, вече излага хората на по-висок риск от вредни микроби. „Сега има съвсем ново ниво на безпокойство“, казва Дарин Детуилър, експерт по безопасност на храните и професор в Колежа за професионални изследвания на Североизточния университет. „Не мисля, че някой може да намери аргумент, че не трябва да се притесняваме от пиенето на сурово мляко в тази епоха“, добавя той. 

Агенцията за безопасност на храните в САЩ обяви, че все още не знае дали хората могат да се заразят с птичи грип, като консумират сурово мляко и сирене, произведени от заразени крави. Агенцията препоръчва на производителите да се въздържат от производство на сурово мляко или сирене от сурово мляко от крави, които показват симптоми.

Досега потвърдените случаи са при млечни крави, а не при тези, използвани за месо, а Министерството на земеделието на САЩ заяви, че е „уверено, че доставките на месо са безопасни“. Селскостопанската индустрия има свои предпазни мерки за идентифициране и карантиниране на болни животни, така че те да не попаднат в доставките на храна или млечни продукти. Учените все още се опитват да разберат дали кравите отделят вируса, преди да проявят симптоми; ако го направят, това може да предизвика нови опасения.

Но правилното готвене би обезвредило вируса, казва Альоша Тръмчич, експерт по безопасност на млечните продукти в Корнелския колеж по земеделие и науки за живота. Същите предпазни мерки, които предпазват хората от разболяване от патогени като салмонела, могат да помогнат за предотвратяване от заразяване с вируса, каза д-р Чапман.

Министерството на земеделието на САЩ препоръчва четири прости стъпки: често почиствайте ръцете си и повърхностите, които използвате за приготвяне на храна, със сапун и вода; дръжте суровото месо, птиците, рибата и соковете отделно от другите храни; използвайте термометър за храна, за да сте сигурни, че сте приготвили храната до правилната температура; и не оставяйте храната на стайна температура за повече от два часа или за повече от един час, когато температурата е над 25 градуса. „Всички предпазни мерки, които обикновено бихте взели за разумно боравене със сурово месо, биха били достатъчни“, каза д-р Мур.

Cal-Maine Foods, основен производител на яйца в Съединените щати, обяви тази седмица, че е открил птичи грип в съоръжение в Тексас и е убил над един милион птици. Заразените кокошки най-вероятно ще снасят яйца, които също са заразени с вируса, каза д-р Тръмчич, но добави, че е много малко вероятно замърсено яйце да стигне до пазара с въведените индустриални контроли.

Яйчните продукти – като течните яйчни белтъци – са пастьоризирани. Но повечето цели яйца, продавани в картонени кутии, не са пастьоризирани отвътре, каза д-р Тръмчич. Трябва да ги сготвите правилно, за да убиете патогените като птичия грип, но също и по-често срещани микроби като салмонела. Това включва да се уверите, че и жълтъците, и белтъците са твърди, а не течни. Може също така да искате да избягвате тесто, сосове, напитки или други продукти, които използват сурови или недостатъчно сготвени яйца, каза д-р Детуилър. 

„Не казвам да избягвате да ядете яйца или да избягвате да пиете мляко“, каза д-р Детуилър. „Просто действайте с повишено внимание и помислете как някои практики могат да носят по-голям риск от други“, съветва специалистът. 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *