ПП-ДБ призовават президента да не подпише указа за служебен кабинет

ПП-ДБ призовават президента да не подпише указа за служебен кабинет

Да, действително сега е негово правомощие и да не се оправдава с конституцията, защото той може да откаже да назначи този служебен кабинет. Призовавам го. След преизбирането на г-н Радев се вижда доста тясна колаборация с ГЕРБ и ДПС, може би по всякакъв начин се опитва да даде властта на тях, за да може след 4 години след пълен мандат, когато няма да може да бъде избран за президент, да вземе властта от тях. Това заяви пред БНТ Стою Стоев от ПП-ДБ.

По думите му кабинетът е доста спорен, така, че президентът може да откаже да го назначи. „Аз само мога да отбележа, че има не малко кадри от тройната коалиция. Дали през БСП тези кадри не се влезнали, дали през бившите колеги, които издигнаха Радев преди това, не мога да кажа, но това се наблюдава. Вижда се, че има и доста притеснителни имена, като заместникът на главния прокурор, знаете, че в момента има казус, който е доста спорен. Изключително спорен кабинет така, че г-н Радев може да откаже да го назначи“, каза Стою Стоев.

Той обясни, че ПП-ДБ от месеци имат конфликт с ГЕРБ дали Калин Стоянов да продължи да изпълнява функциите на вътрешен министър. „Нашето предложение беше да започнем по Европейския модел, това беше предложението на масата, но в крайна сметка не намерихме от другата страна съгласие и приехме друг модел, който се прилага в не малко европейски страни. Не е проблем личността на г-н Главчев, всъщност коя е ябълката на раздора. От много месеци насам имаме конфликт с ГЕРБ дали Калин Стоянов да продължи да изпълнява функциите на вътрешен министър, ние искахме смяната му няколко пъти и комисия имаше, но другата страна отказваше да го смени, защото знаете, че все пак трябва мнозинство“, допълни той.

Според Стою Стоев, назначението на служебния премиер Димитър Главчев е на ГЕРБ. „Това назначение е на ГЕРБ в служебния кабинет и всъщност това е проблемът. Не е, че Димитър Главчев, а кой реди кабинета му. И г-н Димитров сутринта си го каза директно, че това е един списък, който са му дали. Аз не чух нито една критика от президента на консултациите спрямо състава. Той каза такава е конституцията, но всъщност конституцията какво ни каза. Да, той има определен кръг лица, които може да избере, но президентът има не малко правомощия, а именно да назначи служебен кабинет с указ. Той може да откаже да назначи и всъщност сега ще видим той на коя страна застава. Дали ще остане на тази на общественото мнение и да се смени с подходящ кандидат за МВР или ще продължи колаборацията му с ГЕРБ и ДПС“, каза още Стою Стоев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *