Сияние обагри небето в красиви цветове, наблюдаваше се и от България (СНИМКИ)

Сияние обагри небето в красиви цветове, наблюдаваше се и от България (СНИМКИ)

Красиви цикламени светлини, преливащи в пурпурен цвят, в небето в петък срещу събота изумиха милиони хора. Природното явление, което не е типично за нашите ширини, можеше да се наблюдава и в България заради най-мощната геомагнитна буря от 21 години насам, която връхлетя Земята през уикенда. Като следствие от това милиони хора в Северното полукълбо станаха свидетели на красивото Северно сияние, което бе наблюдавано в много по-южни ширини от обичайното.

Гледката можеше да бъде видяна от жители на Централна и Западна Европа, включително и у нас, най-вече в северозападната
част на страната. В социалните мрежи се появиха множество кадри на красивото явление, заснети от Силистра, Добрич, Варненско, Враца, Лом, Плевен, но имаше от Пловдив и други места.

Северното сияние озари и съседна Румъния. Феноменът е можел да се проследи с невъоръжено око на север, особено извън градовете, в райони, които не са засегнати от светлинно замърсяване. Явлението е оцветило небето в цикламено, зелено и тюркоазено в Германия. Тамошната метеорологична служба е публикувала снимки на Алпите, осветени в розово, както и на ярки светлини над Франкфурт. Във Великобритания небесното шоу се е виждало от североизточния бряг, Есекс, Кеймбриджшиър, Беркшир, Съфолк, Кент, Хампшир. То е достигнало и Ирландия. Сиянието бе наблюдавано и в САЩ.

Явлението, известно и като Аурора Бореалис, се получава, когато бързо движещи се частици от Космоса се сблъскват с кислородни и азотни молекули в земната атмосфера.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *