Състоянието на Селин Дион се влошава, губи контрол над мускулите си (ВИДЕО)

Състоянието на Селин Дион се влошава, губи контрол над мускулите си (ВИДЕО)

Селин Дион губи контрол върху мускулите си заради рядката неврологична болест, от която страда, съобщи Sky News, позовавайки се на сестра ѝ. Преди година канадската звезда разкри, че страда от синдрома на скования човек. Това е нелечима болест, която причинява спазми и сковаване на мускулите, припомня Actualno.com.

След като отмени концертите от турнето си, Селин Дион разказа на феновете си за състоянието си и обясни, че страда от спазми, които са засегнали „всеки аспект“ от живота ѝ. Те ѝ причиняват трудности при ходене и ѝ пречат да използва правилно гласните си струни. Сестра ѝ Клодет Дион сега разкри, че певицата не може да контролира мускулите си. В интервю за канадското списание „7 Jours“ Клодет казва: „Това, което ме боли, е, че тя винаги е била дисциплинирана. Винаги е работила упорито“.

През май Селин Дион беше принудена да отмени оставащите концерти от световното си турне. Сестра ѝ казва, че все още мечтаят тя да се върне на сцената, но не е ясно дали ще може. „Гласните струни са мускули, сърцето също е мускул. Това е, което ме притеснява“, казва тя.

Клодет Дион обяснява, че тъй като заболяването е толкова рядко, не е имало много изследвания за него и някои хора са „изгубили надежда“. Феновете на певицата я подкрепят и тя е получила много съобщения и подаръци.

Повече за синдрома на скования човек

Според Националния институт по неврологични заболявания и инсултите в САЩ синдромът на скования човек е рядко неврологично заболяване с характеристики на автоимунно заболяване.

На своя уебсайт институтът посочва, че синдромът се характеризира с „променлива мускулна скованост на торса и крайниците и повишена чувствителност към стимули като шум, докосване и емоционален стрес, които могат да предизвикат мускулни спазми“. Характерни за него са необичайните пози, често прегърбени и сковани.

„Хората със синдрома на скования човек могат да бъдат твърде инвалидизирани, за да ходят или да се движат, или се страхуват да излизат от дома си, защото уличните шумове, като например звук на клаксон, могат да предизвикат спазми и падания“, пише на сайта на института.

Заболяването засяга два пъти повече жени, отколкото мъже. Учените все още не разбират какво го причинява, но изследванията показват, че то е резултат от „неправилен автоимунен отговор в главния и гръбначния мозък“, пише БТА.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *