Обрат: Съдът нареди да се спре демонтажът на Паметника на съветската армия

Обрат: Съдът нареди да се спре демонтажът на Паметника на съветската армия

Съдът спря демонтирането на Паметника на съветската армия в София. По искане на „Възраждане“ Административният съд в столицата разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтажа, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрация на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – за реставрацията и последващото монтиране на паметника, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по тези дейности. Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост, посочват още магистратите. Не установяват и че е налице акт на управление на такава, предава Actualno.com.

По искане на сдружение „ИЗПРАВИ СЕ БГ“ на Манолова, според съда, „фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК“. Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител в тридневен срок от издаването му.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *