С кукерско шествие отбелязаха Сирни Заговезни в "Коматево" (СНИМКИ)

С кукерско шествие отбелязаха Сирни Заговезни в "Коматево" (СНИМКИ)

С уникално кукерско шествие в кв. „Коматево„, отбелязаха традиционния български празник „Сирни Заговезни“. Обичаят Кукерство символизира края на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни. Той е един от най-древните ритуали по нашите земи.С кукерско шествие отбелязаха Сирни Заговезни в "Коматево" (СНИМКИ)

Празникът започна в 14:00 часа с кукерско шествие под наслов – „Всичко е до време, традицията е вечна“. Тази година кукерите се обединиха в името на благотворителната кауза “ Дари. Диагноза живот – Кукерите от Коматево имат силата да прогонят злото от Коце“. С кукерско шествие отбелязаха Сирни Заговезни в "Коматево" (СНИМКИ)

Организаторите  се бяха погрижили за доброто настроение с разнообразна програма, наситена с хубава музика, народни танци и вдъхновяващия звук на българските гайди. Много деца се включиха в обичая – с пъстри маски, изработени саморъчно, малките кукери ни заредиха с духа на българските традиции. За това всички деца получиха награди, осигурени от районното кметство.С кукерско шествие отбелязаха Сирни Заговезни в "Коматево" (СНИМКИ)

„Беше вълнуващ ден, зареден със силни емоции, които за пореден път ни показаха колко е важно да почитаме нашите традиции и обичаи,  да помним миналото и да сме близо до корените си. Благодарим на организаторите и по-специално на г-н Атанас Тенев – председател на Народно читалище „Иван Вазов“, за отличната програма и за поканата да бъдем част от това неповторимо преживяване!“, написа във Facebook кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев, като публикува снимки от събитието. С кукерско шествие отбелязаха Сирни Заговезни в "Коматево" (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *