Горан Благоев: Насочено оръдие изпрати патриарха, което е абсолютен кич и липса на вкус

Горан Благоев: Насочено оръдие изпрати патриарха, което е абсолютен кич и липса на вкус

„Насочено оръдие изпрати патриарха, което е абсолютно кич и липса на какъвто и да било вкус. Цялото това съучастие на държавно-военна церемония в изпращането на един църковен глава, говори, че бяхме свидетели на държавно погребение“. Така журналистът и историк Горан Благоев коментира церемонията по изпращането на патриарх Неофит пред bTV.

„Тези постоянни паралели с погребението на Борис III, който е държавен глава със своята определена роля в историята, бяха неуместни. Патриарх Неофит светителства 11 години и тепърва ще оценяваме неговото място в историята на Българската православна църква“, каза той и добави, че има и други неща, които го притесняват. „Дали този протокол и това демонстрирано държавно-военно участие в погребението на патриарха не е начало на едно одържавяване на църквата, което всъщност започна точно при патриарха. Спомняте си правителството прие решение за системно ежегодно финансиране на православната църква и на мюфтийството“, припомни Благоев.

„Ако българите имаха истинска връзка с църквата, щяха да се съберат със свещи и молитви пред ВМА при новината, че патриарх Неофит е починал“, коментира журналистът и историк в ефира на bTV. „Ако ние наистина като православни имахме жива връзка с църквата си, още в деня, в който, без извинение, започнаха да го погребват от обяд в социалните мрежи – починал е, не е починал, зле е, хората трябваше да отидат със свещи пред ВМА, както сме виждали с други църковни глави, да се молят“, категоричен бе той.

„Сякаш липсата на авторитети ни кара да търсим авторитети именно в патриарха, главата, предстоятеля на църквата“, посочи проф. Момчил Методиев в ефира на предаването „120 минути“. Според двамата отношението на кандидатите за патриарх към войната в Украйна няма да е водещо при избора.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *