Кога настъпва астрономическата пролет?

Кога настъпва астрономическата пролет?

Тази година астрономическата пролет настъпва на 20 март в 05:06 ч. На 25 март пък ще се случи първото затъмнение за годината – лунно, от полусянката на Земята.

Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка. От България затъмнението няма да бъде видимо. То започва в 06:53 ч., но за София Луната ще залезе преди това – в 06:28 ч., каза пред БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при БАН.

Максималната фаза ще настъпи в 09:13 ч., а краят на затъмнението – в 11:33 ч. Продължителността на явлението ще бъде 4 часа и 40 минути. Магнитудът на затъмнението от полусянката ще бъде 0,958, т.е. Луната ще навлезе в земната полусянка с почти целия си диаметър, посочи Маркишки.

Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика.

Краят на затъмнението ще се наблюдава от Австралия, Япония и Източна Азия. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Дева, а Слънцето – в Риби. Максималната фаза ще настъпи 1,6 дни след лунния апогей.

Физикът припомни, че с настъпването на пролетното равноденствие времето се променя с един час напред.  Лятното часово време ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч. и ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *