Русия пращала подводници край Великобритания по време на войната в Украйна?

Русия пращала подводници край Великобритания по време на войната в Украйна?

От началото на пълномащабната си война Русия на два пъти е изпращала бойни подводници клас „Кило“ в близост до Ирландско море (между Великобритания и Ирландия). Това съобщи Bloomberg на 1 юли, като се позова на неназовани източници.

Руските подводници многократно са били разполагани в близост до морските граници на западните ѝ врагове. През юни руска атомна подводница пристигна в Куба на учение, което руското министерство на отбраната нарече тренировъчно. В същото време американски официални лица окачествиха този ход като опит на Русия да покаже, че все още може да покаже военноморска сила след поредицата от успешни украински удари по Черноморския флот на Руската федерация, пише Actualno.com.

Сплашване на Великобритания?

Според неназованите източници на Bloomberg разполагането на подводниците край Ирландско море „може да е опит за идентифициране на потенциални слабости в отбраната на Великобритания и Ирландско море или опит за сплашване на Обединеното кралство в отговор на подкрепата му за Украйна“. През 2023 г. ирландски медии съобщиха, че британски хеликоптер и боен кораб са „прогонили“ руска подводница край ирландското пристанище Корк.

Ирландия не е член на НАТО и има един от най-ниските проценти на разходи за отбрана в целия ЕС – около 0,2% от БВП. В резултат на това тя на практика е възложила голяма част от отбраната си на Великобритания и не разполага с капацитет да реагира на морски заплахи – например присъствието на руски подводници край бреговете ѝ.

Според изданието първият случай, когато руска подводница от клас „Кило“ се е приближила до Ирландско море, е бил преди малко по-малко от две години. Друг инцидент е станал наскоро, но източниците не уточняват кога точно. Те посочват, че САЩ са „наясно“ с присъствието на подводниците в Ирландско море. Британското министерство на отбраната заяви, че няма да коментира. Ирландското министерство на отбраната също е отказало коментар.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *