Рекорд: Близо 1000 мигранти прекосиха Ламанша за ден

Рекорд: Близо 1000 мигранти прекосиха Ламанша за ден

973 мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки за един ден. Четирима от тях са загинали при опит да стигнат от Франция до Англия, съобщи Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство. Цифрата за събота, 6 октомври, е рекордна за брой мигранти, предприели пътуване през Ламанша в рамките на един ден тази година, като надминава предишния максимум от 882 души, регистриран на 18 юни.

Двегодишно момче и трима възрастни са загиналите, след като претоварени лодки са изпаднали в беда по време на опасното пресичане. Според Жак Билан, префект на френския регион Па дьо Кале, с тези трагедии броят на мигрантите, загинали при опит за прекосяване на Ламанша през тази година, достига 51.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство през 2024 г. над 26 600 мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки. Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър заяви, че е „ужасяващо, че в Ламанша са загубени още човешки животи. Престъпни банди контрабандисти продължават да организират тези опасни пресичания с лодки“, написа тя в X и добави: „Бандите не се интересуват дали хората живеят, или умират – това е ужасна търговия с животи“.

Новото лейбъристко правителство на Киър Стармър полага усилия да намали броя на пристигащите през Ламанша – ключов въпрос на общите избори през юли тази година. Правителството неведнъж е обещавало да „разбие бандите“ на трафикантите на хора, които организират опасните пътувания, пише БГНЕС, цитиран от Actualno.com.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *