Путин с обръщение към нацията след ужаса край Москва, намеси Украйна в атаката (ВИДЕО)

Путин с обръщение към нацията след ужаса край Москва, намеси Украйна в атаката (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията след вчерашния атентат край Москва, в който загинаха 115 души, а десетки други бяха тежко ранени. Той обяви 24 март за ден на национален траур.

По думите му четиримата преки изпълнители на терористичната атака в концертната зала „Крокус сити хол“ в Красногорск са открити. Според руския президент те са се опитали да избягат, движейки се към Украйна, където по предварителни данни им е бил подготвен „прозорец“ за преминаване на границата. „Обръщам се към вас във връзка с кървавия, варварски терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, невинни хора, наши сънародници, включително деца, юноши и жени“, заяви президентът в началото на своето изявление.

„Задържани са общо 11 души. Федералната служба за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и разкриване на цялата съучастническа база на терористите. Тези, които им осигуряват транспорт, очертават маршрути за бягство от местопрестъплението, подготвят тайници, скривалища на оръжия и боеприпаси. Повтарям, разследващите и правоохранителните органи ще направят всичко, за да установят всички подробности около престъплението“, посочва руският президент.

“Очевидно, че сме изправени не просто пред внимателно цинично планирана терористична атака, а пред подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора. Престъпниците хладнокръвно и целенасочено тръгват да убиват, да стрелят от упор нашите граждани, нашите деца. Точно както някога нацистите са извършвали кланета в окупираните територии, те решават да организират показна екзекуция, кървав акт на сплашване. Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще понесат справедливо и неизбежно наказание. Които и да са те, който и да ги ръководи”, заяви Путин, цитиран от bTV.

“Ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, подготвили това зверство – нападението срещу Русия и нашия народ. Знаем каква е заплахата от тероризма. Тук разчитаме на взаимодействие с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови на практика наистина да обединят усилията си в борбата срещу общия враг – международния тероризъм с всичките му проявления. Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат националност, ги очаква една незавидна съдба – възмездие и забрава. Те нямат бъдеще. Сега нашият общ дълг е нашите другари от фронта, всички граждани на страната, да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че ще бъде така“, отбелязва руският държавен глава.

Той специално благодари на медицинските екипи и спасителите, „които направиха всичко, за да спасят живота на хората. Не мога да пренебрегна помощта на обикновените граждани, които не останаха равнодушни и заедно с лекари и служители по сигурността оказаха първа помощ и транспортираха жертвите в болниците“.

В Русия неглижираха предупреждения от западни служби?

До момента са задържани 11 души за атаката. Снощи от „Ислямска държава“ обявиха, че поемат отговорност за нападението, но се появиха подозрения дали наистина те са организатор на касапницата. Припомняме, че на 8 март САЩ и Великобритания предупредиха за терористична опасност в руската столица. Часове по-рано това направи и Германия. Предупрежденията обаче явно са били неглижирани от руските служби.

Западни издания припомнят как Владимир Путин дойде на власт в Русия преди 24 години – след серия от кървави атентати. Тогава те послужиха като катализатор за обединение на руското общество за започването на Втората война в Чечения.

Броят на жертвите расте

По последни данни 133 души са загинали при терористичния акт в концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Москва, съобщиха от руския следствен комитет. Издирвателните действия продължават и представителите на следствието не изключват, че техният брой може да се увеличи.  Така ужасът от „Крокус Сити Хол“ се превърна в най-кървавия терористичен акт в Русия след нападението в Беслан. Тогава загинаха 344 души, като 186 от тях бяха деца.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *