Продължава почистването на река Марица (СНИМКИ)

Продължава почистването на река Марица (СНИМКИ)

Продължава почистването на коритото на река Марица, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов, след като днес направи за пореден път оглед на мястото.

Почистени и приети от Междуведомствената комисия са първите два участъка от реката, които обхващат територията от железопътния мост до моста на бул. „Руски“, продължава работата по третия – от моста на бул. „Руски“ до Пешеходния мост.Продължава почистването на река Марица (СНИМКИ)

„Вече е почистена зоната между моста на бул. „Руски“ и Пешеходния мост на южния бряг. Сега започва премахването на растителността на северния бряг с багер-мулчер. Машината раздробява на място храстите и саморасляците и това спестява време“, обясни заместник-кметът по екология и здравеопазване.

По думите му в момента се изгражда насип, по който служителите и техниката на фирмата-изпълнител „БКС Озеленяване“ ще преминат, за да достигнат до първия остров в реката, където също предстои да се отстрани избуялата храстова и дървесна растителност.Продължава почистването на река Марица (СНИМКИ)

Иван Стоянов припомни, че почистването се извършва с методи, които са изцяло природосъобразни и щадящи околната среда, флората и фауната на река Марица, като за да се гарантира гнезденето на птиците, еколози правят маркировка на дърветата.

„Почистването ще запази биологичното разнообразие, като същевременно ще осигури проводимостта на реката с цел да бъде овладян рискът от наводнения. Следващата стъпка е превръщането й в привлекателно място за отдих на пловдивчани и гостите на града“, подчерта заместник-кметът Иван Стоянов.Продължава почистването на река Марица (СНИМКИ)

Зоната, която се почиства е в обхвата от железопътния мост до съоръжението за завиряване на реката и е с обща дължина от 4333 метра. Това е първото основно почистване на реката от 2011 г. насам.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *