Признаха Доналд Тръмп за виновен по всички обвинения в делото "пари срещу мълчание" (ВИДЕО)

Признаха Доналд Тръмп за виновен по всички обвинения в делото "пари срещу мълчание" (ВИДЕО)

Нюйоркското съдебно жури обяви Доналд Тръмп за виновен по всички 34 обвинения по делото за „мълчание срещу пари“, предаде АФП.  Историческият първи наказателен процес срещу бивш президент на САЩ приключи с признаването на 77-годишния Тръмп за виновен по всяко от 34-те обвинения за фалшифициране на бизнес документи с цел прикриване на плащане, предназначено да накара порнозвездата Сторми Даниълс да не оповестява сексуалната си връзка с републиканеца.

Осъдителната присъда хвърля САЩ в неизследвана политическа територия, но не пречи на Тръмп да се кандидатира за Белия дом, дори и при малко вероятния сценарий съдия Хуан Мерчан да го осъди на затвор. Присъдата идва броени седмици преди Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, където Тръмп трябва да получи официалната номинация на партията, за да се изправи срещу Джо Байдън на 5 ноември.

Обвинението

12-членното съдебно жури заседава повече от 11 часа в продължение на два дни в края на необичайния 5-седмичен процес, проведен в съдебната зала в Манхатън. Тръмп беше осъден за фалшифициране на бизнес документи, за да възстанови на адвоката си Майкъл Коен сумата от 130 000 долара, платена на Сторми Даниълс в навечерието на изборите през 2016 г., когато твърдението ѝ, че е правила секс с него, можеше да се окаже фатално от политическа гледна точка.

Прокурорите успешно изложиха аргументи, в които твърдяха, че парите за мълчание и незаконното прикриване на плащането са били част от по-широкообхватно престъпление, целящо да попречи на избирателите да узнаят за поведението на Тръмп. Съдебният процес отвлече вниманието на Тръмп от кампанията му за завръщане в Овалния кабинет.

„Страната отиде по дяволите“

Доналд Тръмп коментира остро осъдителната присъда по делото „пари срещу мълчание“. „Истинската присъда ще бъде произнесена от народа на изборите през ноември“, заяви бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който беше признат за виновен по всички 34 обвинения в рамките на процеса станал известен като делото за „тихите пари“. „Това беше фалшифициран, позорен процес. Истинската присъда ще бъде произнесена на 5 ноември от народа. И те знаят какво се случи тук, и всички знаят какво се случи тук“, каза Тръмп, докато напускаше съда.

„Аз съм невинен човек и това е нормално. Аз се боря за нашата страна. Аз се боря за нашата конституция“, добави бившият американски президент. „Ще продължим да се борим, ще се борим докрай и ще победим, защото страната ни отиде по дяволите“, каза Тръмп и добави „вече нямаме същата държава, имаме разделение и хаос“. „Ще се борим за нашата конституция. Това далеч не е приключило“, каза той пред съдебната зала в Манхатън.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *