При най-мощната атака досега: Русия засипа Киев с дронове (ВИДЕО)

При най-мощната атака досега: Русия засипа Киев с дронове (ВИДЕО)

Киев стана обект най-голямата атака с дронове от налчалото на руската агресия срещу страната досега, съобщиха украинските военновъздушни сили. Най-малко петима души са ранени при нападението, продължило около 6 часа.

В Telegram кметът Виталий Кличко каза, че са ударени жилищни блокове и детска стая. Сред ранените има 11-годишно момиче, добави той.

„Умишлен терор“

Далеч от Киев на прицел са били също Сумска, Днепропетровска, Запорожка, Николаевска и Кировоградска области.

Президентът Володимир Зеленски описа ударите, които бяха извършени преди годишния ден в памет на жертвите на гладомора от 1932 г. в Украйна, като акт на „умишлен терор“. „“Повече от 70 ирански дрона „Shaheed“ бяха изстреляни в нощта на деня на възпоменание на жертвите на Гладомора – геноцид, организиран от тогавашната съветска власт. Съзнателен терор. Точно в този момент. Ръководството на Русия се гордее, че може да убива. Нашите воини свалиха повечето от безпилотните самолети. За съжаление, не всички. Но ние работим допълнително, за да укрепим нашата противовъздушна отбрана и да сваляме повече“, написа украинският президент в Telegram.

В социалните мрежи бе разпространено видео, за което се твърди, че показва момиче в Киев, което е прекарало нощта в приют, а брат й е бил ранен пред очите й.

Зимни бомбардировки срещу Украйна

Атаката срещу Киев идва в потвърждение на опасенията, че Русия ще засили ударите по столицита и критичната инфраструктура в страната през зимните месеци в опит да остави украинците на студено. Въздушните нападения приличат на тези отпреди 12 месеца, когато – шест месеца след като войските се оттеглиха от Киев, Русия започна да атакува енергийната, военната и транспортната инфраструктура на Украйна. Милиони тогава останаха без ток и отопление през най-студените месеци на годината.

Последната атака остави почти 200 сгради без електричество, съобщи украинското министерство на енергетиката. Зеленски предупреди цивилните да очакват нова зимна бомбардировка от Москва тази година. Във вечерно обръщение миналия уикенд той каза: „Колкото по-близо сме до зимата, толкова повече руснаците ще се опитват да направят ударите по-мощни“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *