"Полярният вълк": Вижте условията в най-тежката наказателна руска колония в Арктика (ВИДЕО)

"Полярният вълк": Вижте условията в най-тежката наказателна руска колония в Арктика (ВИДЕО)

Дори в рамките на прословутата руска наказателна система, затворът FGU IK-3, или Полярният вълк, както е по-известен, се слави със своята жестокост и нечовешки условия. При зимни температури от минус 30 градуса по Целзий, на затворниците е наредено да се събират навън за сутрешна поименна проверка, носейки само леки дрехи. През пролетта пък рояци комари хапят униформите им. Ако някой от затворниците трепне, цялата група е обливана с вода. Често се срещат побоища и голи престои в изолаторите. Надзирателите принуждават затворниците да маршируват между блоковете, да пеят патриотични песни и да рецитират руския национален химн, разказва в материал по темата The Telegraph.

Затворът, където Алексей Навални, най-висшият руски опозиционен лидер, почина при мистериозни обстоятелства, е част от мрежа от около 700 наказателни колонии, разпръснати из цялата страна. Над 460 000 затворници са затворени, като сред тях са и политическите затворници на Кремъл – лидери на руската опозиция, западни журналисти, лидери на гражданското общество и активисти, които се опълчиха на режима на Владимир Путин.

Според Мемориал, някога най-важната организация за човешки права в Русия, която беше забранена от Москва, броят на хората, определени като политически затворници в Русия, се е утроил от 2018 г. насам, достигайки 676. Откакто Кремъл започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 година, броят на политическите затворници нарасна, като десетки хора бяха осъдени съгласно нови строги закони, осъждащи несъгласните с войната.

Престоят тук е равносилен на смъртна присъда

Условията, на които са подложени в затвора, често са равносилни на смъртна присъда. По думите на руски адвокат, колонията Полярен вълк, намираща се отвъд Полярния кръг в руската Арктика, е „по същество легализирано изтезание“, предназначено да пречупи затворниците физически и психически. „Това е отвратителна колония“, казва той пред руския новинарски сайт Meduza.

Когато се върна в Русия от Германия преди три години, след като оцеля след отравяне, Навални знаеше, че Кремъл иска смъртта му. Може би няма никъде по-ефективен начин за унищожаване на опонентите на Кремъл от разрастващата се руска система от затворнически колонии.

Тези заразени с въшки и комари отдалечени постове замръзват през зимата и кипят през лятото. Стражите предизвикват, тормозят и изтезават затворените. Дневният режим смила, отегчава и унижава. Бунтовете са често срещани и хиляди затворници умират всяка година, главно от самоубийства или инфаркти. Дори възможността да се бият като пушечно месо на фронтовата линия в Украйна, където хиляди са убити, се харесва на руските затворници повече, отколкото да останат в затвора.

И в рамките на тази система Полярният вълк се откроява като един от най-лошите. Той се намира в края на пътя и е построен като съветски затворнически трудов лагер за добив на камък през 60-те години на миналия век в един от най-недостъпните и изолирани арктически региони на страната. В него се намират 1000 затворници, главно изнасилвачи и убийци. Редки снимки от затвора показват редици от затворници с бръснати глави, седнали в класна стая и слушащи жени, изнасящи лекции зад решетка.

Украинският режисьор Олег Сенцов прекарва пет години в близкия затвор „Полярна мечка“, където се предполага, че има по-лек режим от този в „Полярен вълк“. Той казва, че затворниците са оставени на милостта на надзирателите, които безнаказано бият, раздават електрошокове и заплахи за изнасилване. Затворниците, които се смятали за размирници, били затваряни в кутия в неприлична поза и принуждавани да уринират върху себе си. „Вие сте в чистилището, където нямате права и няма смисъл, а няма и на кого да се оплачете“, каза той през 2019 г., след като беше освободен при размяна на затворници.

Анализаторът Татяна Становая казва за Telegraph, че ако една руска затворническа колония не убива затворниците, то тя смазва духа им. „Известни със суровите си условия, руските наказателни институции нанасят дълбоки и трайни физически и психологически щети на затворниците, като ефективно осакатяват живота им и правят много хора трайно инвалидизирани“, казва тя.

Пътят на Навални до Полярния вълк е бил обиколен. Той изчезна за 20 дни през декември от затвор във Владимирска област близо до Москва, където режимът е сравнително лек, преди да се появи отново в Полярния вълк. Въпреки трудностите, Навални беше определено весел, откакто пристигна в колонията малко преди Коледа, публикувайки съобщения чрез адвокати, които се подиграваха на Путин и се шегуваха, че е Дядо Коледа.

Анализатори казаха, че дори в затвора неподчинението на Навални заплашвало Путин. „Никой друг политически лидер след Елцин не е изградил от нулата инфраструктурата за мобилизация, която Навални изгради. Никой друг нямаше тази харизма“, казва Самуел Грийн, професор по руска политика в Кралския колеж в Лондон.

Други политзатворници са в опасност

Проф. Грийн предупреди, че други политически затворници, руските опозиционни лидери Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза , както и американският журналист Евън Гершкович, са все по-уязвими след смъртта на Навални. Още преди смъртта на Навални те имаха основателна причина да се страхуват.

Много противници на Путин, като Борис Немцов , политик, или Анна Политковская, журналист, просто бяха застреляни, а други, като Александър Литвиненко – отровени. Неизброим брой са паднали от прозорци, загинали са при автомобилни катастрофи или са се удавили. Но мнозинството от критиците и противниците на Путин просто са заключени и оставени да умрат в руските затвори.

Системата ГУЛАГ беше масово разширена от Йосиф Сталин, съветския диктатор, но затворите в Русия са използвани от поколения за потискане на несъгласието и контрол над населението. В книгата си от 1862 г. „Къщата на мъртвите“ Фьодор Достоевски подробно описва собствените си преживявания в мемоари за живота си в продължение на четири години в мизерията на затворнически лагер в Сибир, който той описва като „една от язвите на обществото“ и „един от най-мощните разрушителни агенти”.

„Не се предавайте!“

За Навални, обаче, дори очакваната от него смърт в руски затвор също беше възможност да предизвика Кремъл с призив за протест към своите поддръжници. „Искам да ви кажа ясно едно нещо: Не се предавайте, не трябва никога да се предавате! Ако решат да ме убият, значи ние сме изключително силни. Трябва да използваме тази сила – да не се предаваме, да помним, че сме могъща сила, която е под гнета на тези лоши хора. Ние не осъзнаваме колко всъщност сме силни. За да тържествува злото е нужно добрите хора да не правят нищо. Затова не трябва да се бездейства“, заяви той във видеото. „Посланието ми, ако бъда убит, е много просто – не се отказвайте “, каза той във видео, записано преди да напусне Германия и да се върне в Русия през 2021 г.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *