Алексей Навални почина в наказателната колония в Русия (ВИДЕО)

Алексей Навални почина в наказателната колония в Русия (ВИДЕО)

Руският опозиционер Алексей Навални е починал в наказателната колония в Арктика, съобщиха руските медии. По информация на RT причината за смъртта му е тромб. От екипа на опозиционера, заявиха, че нямат потвърждение на смъртта на Навални.

Внезапна смърт

Руският опозиционер Алексей Навални бе критик номер едно на Кремъл, като излежаваше 19-годишна присъда в Арктика. „На 16 февруари 2024 г. в поправителна колония № 3 затворникът Навални А. А. се почувствал зле след разходка и почти веднага загубил съзнание“, съобщи регионалното подразделение на ФСИН в Ямало-Ненецкия автономен окръг в комюнике. То увери, че службите за спешна помощ са се опитали да го спасят. „Предприети бяха всички необходими реанимационни мерки, но те не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна медицинска помощ констатираха, че пациентът е мъртъв. Причините за смъртта му се установяват“, пише в краткото комюнике.

47-годишният Навални излежаваше 19-годишна присъда „за екстремизъм“ в отдалечена наказателна колония в Арктика при много тежки условия. Многобройните процеси срещу него бяха широко заклеймени като политически мотивирани и наказание за позицията му срещу Владимир Путин, отбелязва АФП. Руският президент е бил информиран за смъртта на Навални, каза неговият прессекретар Дмитрий Песков.

На различни съдебни заседания, на които се яви чрез видеоконферентна връзка, Навални изглеждаше отслабнал и състарен, посочва АФП, цитирана от БТА. Той имаше здравословни проблеми, свързани с гладната стачка, която бе обявил в затвора, и отравянето му през 2020 г., от което оцеля по чудо.

Кой бе Алексей Навални?

Преди години се чуваха критики срещу Навални заради неговото заиграване с крайната десница и двусмислената му позиция за анексията на Крим през 2014 г. Руската опозиция и неправителствени организации, както и Западът, обаче се обединиха около опозиционера след отравянето му през август 2020 г. в Сибир по време на кампания за регионални избори, отбелязва АФП.

На прага на смъртта, Навални бе транспортиран за лечение в Германия със съгласието на руските власти. Излекуван и далеч от това да бъде уплашен, критикът на Кремъл направи голямо завръщане през декември 2020 г., като хвана в капан руски агент, който призна по телефона, че отравянето му наистина е дело на тайните служби.

Отхвърляйки всякаква идея за изгнание, Навални се завърна в Русия на 17 януари 2021 г., сигурен, че ще бъде арестуван начаса. Още с пристигането си на летището, той наистина бе арестуван пред телевизионните камери, припомня АФП. Само два дни по-късно критик номер едно на Кремъл нанесе нов изненадващ удар. В ново разследване Навални обвини Путин, че си е построил луксозен дворец на брега на Черно море. Въздействието бе такова, че руският президент бе принуден лично да отрече да притежава въпросния палат.

От затвора Навални изразяваше подкрепа за другарите си по съдба, лишени от свобода заради репресиите, като изобличаваше руската съдебна система, която наричаше „фашистка“, отбелязва АФП. От чужбина неговите екипи междувременно продължаваха да публикуват разследвания за забогатяването на руския политически елит, някои от чиито представители според тях са пряко облагодетелствани от конфликта в Украйна.

Затворът не пречупи Навални в неговата непоколебимост, отбелязва АФП. По време на изслушванията и в послания, публикувани в социалните мрежи чрез адвокатите му, той продължи да обижда Путин, наричайки го „дядо, скрит в бункер“, тъй като руският президент рядко се появява на публични места, отбелязва АФП. По време на процеса си „за екстремизъм“ Навални критикуваше руската пълномащабна инвазия в Украйна, наричайки я „най-глупавата и безсмислена война на 21-и век“.

В онлайн посланията си той се шегуваше с тормоза, на който го подлагаше управата на затвора. На 1 февруари той призова за демонстрации в цяла Русия по време на президентските избори на 15-17 март, които се очаква да подпечатат оставането на Путин на власт за още един мандат, посочва АФП.

Победата на руския президент изглежда сигурна, защото опонентите му, начело с Навални, бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната през последните години, а репресиите се засилиха още повече след нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. Руските власти изглеждаха решени да направят невъзможен живота на своя най-голям критик, който от своя страна каза, че е решен никога да не се пречупи, обобщава АФП. „Няма да мълча и се надявам, че всеки, който ме чуе, няма да мълчи“, каза Навални в съда през септември 2022 г., след като прекара 12 дни в изолатора за това, че осъди руското нападение срещу Украйна.

„Не трябва никога да се предавате!“

Преди години Алексей Навални записа послание към последователите си, в случай че бъде убит. „Искам да ви кажа ясно едно нещо: Не се предавайте, не трябва никога да се предавате! Ако решат да ме убият, значи ние сме изключително силни. Трябва да използваме тази сила – да не се предаваме, да помним, че сме могъща сила, която е под гнета на тези лоши хора. Ние не осъзнаваме колко всъщност сме силни. За да тържествува злото е нужно добрите хора да не правят нищо. Затова не трябва да се бездейства“, заяви той във видеото.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *