Почина американски писател, носител на награда "Пулицър"

Почина американски писател, носител на награда "Пулицър"

Н. Скот Момадей, носител на наградата „Пулицър“, разказвач на истории, поет, преподавател и фолклорист, почина на 89-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Неговият дебютен роман „Къща от зора“ се смята за отправна точка на съвременната литература за коренното население на Америка.

Писателят е починал на 24 януари в дома си в Санта Фе, щата Ню Мексико, съобщи издателството „ХарпърКолинс“. Здравето му е било разклатено. „Скот беше изключителен човек, изключителен поет и писател. Той беше изключителен глас в американската литература и за мен беше чест и привилегия да работя с него“, казва в разпространено изявление Дженифър Сивилето, редакторката на Момадей.


„Къща от зора“, публикувана през 1968 г., разказва за войник от Втората световна война, който се завръща у дома и се бори да се впише в средата отново – история, стара като самата война. В този случай домът е индианска общност в Ню Мексико. Голяма част от книгата е базирана на детството на Момадей в Хемес Пуебло, щата Ню Мексико, и на конфликтите му с обичаите на предците, рисковете и възможностите на външния свят. „Израснах и в двата свята и дори сега се движа между тях“, казва писателят в документален филм на Пи Би Ес от 2019 г. „Това внесе объркване и богатство в живота ми“.

Подобно на „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър, романът на Момадей е история от Втората световна война, която намира отклик в поколението, протестиращо срещу бойните действия във Виетнам. През 1969 г. Момадей става първият индианец, спечелил наградата „Пулицър“ за художествена литература.

Публикува повече от дузина книги  и се превръща във водещ защитник на красотата и жизнеността на традиционния живот на коренното население, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2007 г. президентът на САЩ Джордж У. Буш удостои Н. Скот Момадей с Националния медал на изкуствата за „неговите творби, които прославят и съхраняват изкуството и устната традиция на коренните жители на Америка“. Освен „Пулицър“ сред отличията му са наградата на Академията на американските поети, а през 2019 г. – Дейтънската литературна награда за мир. Момадей има два брака и е баща на четири дъщери, като една от тях почина през 2007 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *