Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград – предизвикателство за приключенеца (СНИМКИ)

Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград – предизвикателство за приключенеца (СНИМКИ)

Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май. Това е един от най-посещаваните обекти, до който се достига след приятна и лека разходка из невероятно красивата природа на Родопа планина.Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград – предизвикателство за приключенеца (СНИМКИ)

Служителят на ОП „Туризъм“ към община Асеновград, който съпровожда туристите, разказва любопитни факти от пещерния живот на обитателите. Пещерата се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан. Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони. Добростански бисер“, известна също като „Ахметьова дупка“, не само съдържа красиви пещерни образувания, но измежду тях са разположени и т. нар. „Синтрови езера“. Легендите разказват, че в някои от тях има пещерни бисери. Пещерата е много лесно достъпна. С цел безопасност е монтирана метална стълба на входа. Със своите 727 м. дължина тя е предизвикателство за приключенеца в туризма. Сред интересните подробности са и 15-метровата дълбочина на входния отвес, както и фактът, че за пръв път пещерата е проучвана през 1963 г.Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград – предизвикателство за приключенеца (СНИМКИ)

Входът за ученици, студенти и пенсионери е на цена 4 лв., а индивидуалният билет струва 5 лв. За организирани групи от най-малко 8 души входната такса също е на стойност 4 лв. Семейства и родители с деца плащат общ билет – 12 лв. За изнасяне на беседа се доплаща: обикновена – общо 10 лв. за цялата група; специализирана – общо 12 лв. за цялата група; на английски език – общо 12 лв. за цялата група. „Добростански бисер“ е отворена за туристи от май до септември, включително. Работното време на обекта е от 09:00 ч. до 18:00 ч. – в петък, събота, неделя, понеделник и вторник. Почивните дни са сряда и четвъртък, като има възможност пещерата да бъде разгледана и тогава, но условието е да се събере група от 15 или повече посетители. Посещението се осъществява по предварителна заявка.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *