Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

„Вчера получих това авангардно предложение на Главчев, че иска да е и външен министър“. Това заяви президентът Румен Радев. Самият Главчев потвърди новината пред БТА.

Радев обясни, че не е защитавал Стефан Димитров. „Аз съм против това заместник-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина“, каза още президентът. „Посъветвах го, че имаме множество прекрасни дипломати, но в края на деня Главчев ми се обади с това предложение и го посъветвах все пак да проучи повече нещата, още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР. Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство“, посочи Радев.

Той каза, че в понеделник сутринта ще направи последен разговор: „Ако той държи, аз съм казал, че приемам всички негови предложения, намесих се само, когато нещата излязоха извън контрол. Важно е това правителство да успее. Надявам се Главчев да знае с какво се заема“, добави Радев.

Още: Нова рокада във външно министерство: Вижте кой ще стане министър

По-рано служебният премиер коментира, че няма да има смяна на външен министър и че е разговарял с Румен Радев и му предложил той да поема външно министерство.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. След като президентът отказа да подпише указа, самият Митов обяви, че се отказва от номинацията. Снощи пред БНТ служебният премиер пък призна, че няма План Б за поста външен министър.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

bTV научи, че координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

А на 16 април стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

На 17 април държавният глава отправи покана към Димитър Главчев – да се срещнат в петък и да коментират предложенията му. Радев посочи, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. „Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, отбеляза президентът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *