Палестински лидер: На всеки 5 минути загива палестинец, на всеки 10-15 е убивано дете

Палестински лидер: На всеки 5 минути загива палестинец, на всеки 10-15 е убивано дете

Израел извърши три военни престъпления – на колективното наказание, на етническото прочистване и на геноцид с тези бомбардировки на Газа. Това заяви палестинският лидер Мустафа Баргути пред екип на БТВ.

Бургути е роден на 1 януари 1954 г. в Йерусалим. Палестински лекар, активист и политик. Съосновател и генерален секретар на водещата партия – Палестинска генерална инициатива, по-известна като „Ал Мубадара“. Считан за една от най-силните политически фигури на Западния бряг, върл противник на Израел и дългогодишен борец за свободата на Палестина.

ОЩЕ: Сваля ли вражески ракети Израел с ново лазерно оръжие? (ВИДЕО)

„На всеки 5 минути загива по един палестинец, а на всеки 10-15 минути е убивано едно палестинско дете. Има над хиляда души в неизвестност и ние не знаем какво се е случило с тях. Половината от тях са деца. Има хуманитарна катастрофа и болниците са в много лошо състояние, защото нямат електричество и достатъчно  вода и лекарства. Много болници трябва да извършват операции без упойка. Това е престъпление и не е нормално през XXI век“, казва Баргути.

Според него „Хамас“ не са терористична организация, а съпротива. „Българите са се противопоставили на окупацията, нали? Много пъти! И сте отхвърлили нацистката окупация. Ние имаме същото право – да се противопоставим на окупацията“, коментира Баргути. „Израел се опитва да дехуманизира „Хамас“, да дехуманизира палестинците. Има ли изход от ситуацията? Да, единственият начин да се излезе от ситуацията е прекратяване на огъня. След това трябва да има моментално осигуряване на хуманитарна помощ за Ивицата Газа“, категоричен е Баргути.

ОЩЕ: Защо Израел се оказа неподготвен за атаката от Хамас?

На въпрос какво би казал на Бенямин Нетаняху ако седи срещу него, Баргути отговаря: Да се вслуша в думите на палестинската майка, загубила дъщеря си. Повече убити палестински бебета нямат да решат проблема. Трябва да ни приемете като хора с права. „Аз съм доктор. Докторите могат да убият пациента, ако гледат само симптомите. Трябва да гледаме причината за болестта и да я лекуваме. Причината е апартейда на Израел“, завършва Баргути.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *