Сваля ли вражески ракети Израел с ново лазерно оръжие? (ВИДЕО)

Сваля ли вражески ракети Израел с ново лазерно оръжие? (ВИДЕО)

Сваля ли армията на Израел ракети с помощта на ново лазерно оръжие? Това се питат всички, след като в социалните мрежи се появи видео, за което се твърди, че показва именно това, пише Actualno.com.

Твърди се, че на кадрите се вижда резултатът от използването на системата на лазерния комплекс „Светлинен щит“, който ще подпомогне работата на системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“. За момента обаче не може да се потвърди със сигурност от независим източник дали наистина е използвано разработеното лазерно оръжие.  Лазерът е предназначен за прехващане на ракети със свръхмалък обсег, както и на снаряди и минометни мини, които са твърде малки, за да бъдат открити от „Железния купол“.

Припомняме, че лазерното оръжие е разработено от същата израелска компания Rafael създала и „Железен купол“. „Светлинният щит“ фиксира целта със скоростта на светлината и я унищожава в рамките на 5 секунди на разстояние до 7 км. Едно от основните му предимства е цената на изстрел – само 1 долар, ако не се смята цената на оборудването. В същото време количеството боеприпаси е неограничено, стига да има електричество. Освен това лазерите могат да бъдат поставени както на наземни установки, така и на самолети и да поразяват няколко цели едновременно.

Ето и по-ранни кадри, за които се казва, че са от успешното тестване на „Светлинния щит“:

Съмненията

Някои анализатори предпазливо пишат, че е възможно да става въпрос за отблясък от обектива на камерата или отражение в облаците, а не за „Светлинния щит“:

Други анализатори посочиха, че „Светлинният щит“ работи неефективно през нощта и че кадри под друг ъгъл подсказват, че по-скоро става въпрос за прехващане от „Железния купол“.

Появи се и твърдение от израелски официални лица в сферата на сигурността, че не става въпрос за лазер, а за „Железния купол“:

Възможностите на новото оръжие

Независимо дали тази вечер „Светлинният щит“ влезе в употреба или не, факт е, че тази революционна технология ще позволи да се използва лазерен лъч за сваляне на вражески снаряди на несравнимо по-ниска цена отколкото тази на „Железния купол“. Вместо стотици хиляди долари, цената на един изстрел тук ще е буквално символична. В долното видео може да видите възможностите на „Светлинния щит“:

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *