Отиде си писателят Алек Попов

Отиде си писателят Алек Попов

На 58-годишна възраст почина писателят Алек Попов. Новината съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент.

„Неслучайно книгите на Алек Попов имаха редица преиздания – например сатиричният роман „Мисия Лондон“. Негови знакови творби са „Черната кутия“ , „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“, „Телесни плевели“, написаха от БАН.

„В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата“, посочват от академията.

Разказите и есетата на Алек Попов са издавани на повечето европейски езици. По неговите текстове са създадени няколко филма и пиеси. Той е Съсценарист на филма „Мисия Лондон“. Носител е на редица литературни отличия. Критиците го определят като един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи.

В различни свои интервюта и беседи той многократно заявява, че е писател, който цял живот се труди на „нивата на езика“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *