От София до Бургас за 3 часа с влак: Кога ще стане възможно това?

От София до Бургас за 3 часа с влак: Кога ще стане възможно това?

Правим всичко възможно да се изпълнят важните железопътни проекти. До 2027 г. трябва да имаме високоскоростната влакова линия между София и Бургас със скорост от 160 км/ч. Разстоянието ще се взима за около 3 часа. Това заяви транспортния министър Георги Гвоздейков в ефира на Нова телевизия.

„Ако успеем да изпълним всички проекти ще се подобри качеството на всички услуги. А защо скоростта е 160 км/ч трябва да попитаме проектантите“, каза министърът. И добави, че все пак трябва да сме доволни и от това, което ще имаме.

Попитан има ли някаква идея за свързаност между градовете, а не да се сменят линии, да се прекачват хората на различни влакове или на автобус, Гвоздейков отговори, че за тази цел трябва да има Национална транспортна схема. „В този процес са въвлечени и общините, не само министерството. Ангажимент е на общините, чрез концесии и обществени поръчки, да осъществят тази свързаност между градовете“, обясни той.

Относно намерението да се сложи видеонаблюдение във влаковете, Гвоздейков каза, че пристигналите нови вагони за БДЖ са използвани в Германия, но са като нови и там хората са ги пазили. По думите му трябва да се научим да пазим и да си променим мисленето, видеонаблюдението нямало да ни накара да спрем да рушим.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *