Остри реакции срещу частната детска болница, ПП-ДБ сезират ДАНС и прокуратурата

Остри реакции срещу частната детска болница, ПП-ДБ сезират ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ ще даде на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница. От партията ще внесат сигнал за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен.

Призоваваме президента, назначил служебното правителство, и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение, посочват от ПП-ДБ. „Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, пише в позиция на партията, разпространена до медиите.

От ПП-ДБ определят като нелогично решението на служебното правителство да одобри създаването на частна детска болница в София. „Което обаче не ни изненадва. Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси. След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът „Денков“ посочи решение, но съпротивата беше огромна. Сега всички разбраха защо“, гласи още позицията на ПП-ДБ.

Според ПП-ДБ изграждането на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. „Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура“, допълват от партията.

„Ще търсим отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система. Крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която Конституцията му вменява – да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца“, категорични са ПП-ДБ.

Делян Пеевски също се обяви против решението

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник. Призивът е разпространен до медиите от партията.

„Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната – нашите деца“, гласи позицията на Делян Пеевски.

„Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност – опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение“, се казва още в нея.

Казусът „Мама и аз“

Вчера служебното правителство взе решение да одобри създаването на частна Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София. Служебният премиер Димитър Главчев посочи, че няма колизия между частната детска болница и държавната и обяви, че финансирането за държавната детска болница е осигурено.

Проектът за частната болница e на стойност 120 милиона лева, като инвеститорът е заявил готовност да я изгради в срок до 48 месеца. Решението на кабинета доведе до реакцията на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, според който София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници.

От здравното министерство поясняват, че в многопрофилната болница „Мама и аз“ ще се лекуват предимно пациенти над 18 години. Предвидено е там да има само едно педиатрично отделение с 40 легла. Болницата ще работи със Здравната каса. Колкото до бъдещата национална детска болница от министерството информират, че предстои сключване на договор с фирмата изпълнител.

Реакциите

В своя позиция, изпратена до медиите, от Обществения съвет за създаване на национална детска болница настояха служебното правителство да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна  многопрофилна детска болница на територията на София. Според Обществения съвет одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички  положени до този момент усилия и поети ангажименти.

Фондация „Даная“ обяви, че ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

Днес в писмо до медиите президентът Румен Радев призова служебното правителство на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София.  „Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес“, посочи президентът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *