Румен Радев призова Димитър Главчев да преосмисли решението за частна детска болница

Румен Радев призова Димитър Главчев да преосмисли решението за частна детска болница

Служебното правителство на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. За това призова в писмо до медиите президентът Румен Радев.

„Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес“, посочва президентът.

В съобщението той обръща внимание и върху предисторията „Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането“, пише още той.

„За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една обществено значима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, смята Румен Радев.

В темата той включва и конституционните промени, които отнеха неговите правомощия за създаване на служебни правителства. „С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения“, смята президентът.

„Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност“, заключва държавният глава.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *