Официално: Зеленски уволни главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни (ВИДЕО)

Официално: Зеленски уволни главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни (ВИДЕО)

Президентът Володимир Зеленски обяви официално уволнението на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни. Новината не е изненада, след като от месеци се говори за подготвяното отстраняване на Залужни.

В публикация в социалните мрежи, Зеленски обяви смяната. „Благодарен съм на генерал Залужни за две години отбрана. Благодарен съм за всяка победа, която постигнахме заедно и благодаря на всички украински войници, които героично изтеглят тази война върху себе си. Честно говорихме днес какво трябва да се промени в армията. Спешни промени. Предложих на генерал Залужни да продължи да сме заедно в отбора на украинската държава. Бих се радвал на неговото съгласие.

Отсега нататък идва нов управленски екип в ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Искам визията за война да е същата и при нашите войници в Работино или Авдеевка, и в Генералния щаб. Водил съм десетки разговори с командири от различни нива. По-конкретно днес разговарях с бригадни генерали Андрей Гнатов, Михаил Драпати, Игор Скибюк и полковници Павел Палиса и Вадим Сухаревски. Всички те са обсъждани за ръководни постове в армията и ще служат под ръководството на най-опитния украински командир. Той има успешен опит в отбраната – проведе отбранителна операция на Киев. Има и успешен опит в настъпление – Харковска освободителна операция.

Назначих генерал-полковник Сирски за Главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Днес разговарях с генерали Мойсук и Забродски. Опитът им е в служба на държавата. 2024 година може да бъде успешна за Украйна само при условие на ефективни промени в основата на нашата отбрана, която са въоръжените сили на Украйна“, обяви Зеленски.

В своя канал в Telegram Залужни пък написа: „Задачите на 2022 г. са различни от тези на 2024 г. Затова всеки трябва да се промени и да се адаптира към новите реалности. Току-що се срещнахме с върховния главнокомандващ. Беше важен и сериозен разговор. Беше решено, че трябва да променим нашите подходи и стратегия”.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *