Община „Родопи“ поиска градските автобуси да обслужват Марково, Първенец и Храбрино

Община „Родопи“ поиска градските автобуси да обслужват Марково, Първенец и Храбрино

Община „Родопи“ поиска автобусите на градския транспорт на Пловдив да поемат обслужването на селата Марково, Първенец и Храбрино. Това стана на ясно след среща на областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев с кмета на Община „Родопи“ Павел Михайлов. В нея участваха също заместник-кметът на „Родопи“ Емилия Иванова, кметът на с. Марково Десислава Терзиева и експерти от Областна администрация Пловдив.

„През годините имаме множество сигнали за неизпълнение на курсовете и промяна на маршрутите, които се осъществяват от превозвачите на Община Пловдив. За това искаме удължаване на градските линии. Така ще улесним хората, които ежедневно пътуват към областния център, където учат и работят“, заяви кметът Павел Михайлов. По думите му това ще доведе и до облекчаване на трафика и намаляване на пътувания с лични автомобили.Община „Родопи“ поиска градските автобуси да обслужват Марково, Първенец и Храбрино

По закон областният управител е единственият компетентен орган, който може да даде  разрешение за промяна на транспортната общинска схема в съдени общини. Тя се дава при необходимост от ежедневни работни пътувания и процедурата е регламентирана в Закона за автомобилните превози и Наредба № 2 на Министерството на транспорта и съобщенията.

„Областна администрация е готова да съдейства, защото това е искането на хората от трите населени места. За целта е необходимо обаче да има съгласие и от страна на Община Пловдив, която да внесе предложението за удължаване на линиите в своя Общински съвет. Необходимо е съгласието и на Общинския съвет на Родопи“, заяви областният управител. Той предложи следващата среща да бъде тристранна – с участието на кмета на Пловдив Костадин Димитров и неговият заместник по транспорт Атанас Славов.

„Много се надявам новото ръководство на Община Пловдив да намери решение, на един проблем, който се обсъжда вече три години“, коментира още областният управител.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *