Нов трус разлюля Вранча

Нов трус разлюля Вранча

Земетресение с магнитуд 4,4 е регистрирано днес следобед в сеизмичния район Вранча в Източна Румъния. Това съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на данни от Националния институт по геофизика.

Уточнява се, че първоначално институтът е определил магнитуда на труса на 4,1, но после го е ревизирал на 4,4. Земетресението е регистрирано в 15:09 ч. местно време.  Дълбочината му е близо 140 км. Няма данни да е усетен в България, както и информация за щети и пострадали в района на труса.

На 4 март 1977 г. във Вранча е регистрирано земетресение с магнитуд 7,4, на дълбочина 94 километра. То засяга сериозно и България. Земетресението продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в почти целия Балкански полуостров. В Румъния загиват 1578 души, от които 1424 в Букурещ.

Броят на ранените достига 11 300 души, 32 900 сгради са силно разрушени или унищожени, а около 35 000 семейства остават без подслон. Икономическите загуби възлизат на близо 2 млрд. долара.

В България има пострадали сгради и инфраструктура в много крайдунавски градове, както и в други селища на страната. Най-засегнат е Свищов, където се срутват осеметажен блок и общежитието на химическия комбинат „Свилоза“. Загиват повече от 100 души.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *