Николай Денков: Гласуването само на Габриел за премиер е изнасилване на Конституцията

Николай Денков: Гласуването само на Габриел за премиер е изнасилване на Конституцията

„Разумното решение през цялото време е било да седнем отново на масата за преговори, да тръгнем от изходната позиция, която беше договорена преди девет месеца и да видим дали можем да стигнем до съгласие. Няма друго разумно решение“. Това заяви в Брюксел премиерът в оставка Николай Денков. Той присъства на срещата на европейските лидери.

„Чух, че има идея да се вкара за гласуване в парламента само Мария Габриел като министър-председател. Това би било груба грешка, защото отново ще изнасили Конституцията. Съгласно Конституцията премиерът и Министерският съвет се гласуват в един акт. Ако това бъде направено, ще означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка още повече хората и в България, и в чужбина“, посочи Денков. Той определи назначаването на Габриел и като пропагандна акция.

Министър-председателят в оставка съобщи, че Кирил Петков вчера се е опитал да осъществи контакт с Бойко Борисов, но лидерът на ГЕРБ се е скрил. Денков уточни, че не знае какво се случва в София, тъй като през целия ден в четвъртък е бил на съвета в Брюксел. Ще се надявам, че ще се реализира първият мандат, ако не – ще се опитаме с втория, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът в оставка акад. Николай Денков.

За съдбата на преговорите за правителство в София, Денков призова ГЕРБ да се откажат от „авантюрата“ да внесат за гласуване в парламента министър-председател без състав на кабинет. Според него това ще бъде груба грешка и изнасилване на Конституцията. Разумното решение през цялото време е било да седнем на масата на преговори и да тръгнем от изходна позиция. Това е разумното решение, заяви Денков.

Мария Габриел направи голяма политическа грешка, така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното, дали тя би могла да е премиер, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. Трябва да се търси подкрепа и от двете политически сили. Не е важно едно или друго лице, а правителство, което ще работи, добави Денков.

Предисторията

Припомняме, че в началото на седмицата Мария Габриел предложи проектокабинет с първия мандат, който според ПП-ДБ не е бил съгласуван с тях, а споразумението за коалиция също не е било одобрено. След този ход на ГЕРБ от ПП-ДБ обявиха, че няма да участват в това правителство и обвиниха Габриел, че се е поддала на натиск от страна на Бойко Борисов.

Асен Василев я нарече „най-красивото лице на мафията“. Лидерът на ГЕРБ поиска извинение към проектопремиера от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да има пак преговори.

Вчера, 21 март, от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си прехвърлиха топката едни на други. Според „Продължаваме промяната – Демократична България“ другата коалиция е създала криза и трябва да инициира отново преговорите. От ГЕРБ-СДС пък са категорични – застават твърдо зад Мария Габриел и искат Асен Василев да се оттегли като финансов министър.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *