Николай Денков: Ако около мен имаше някой, свързан с корупция, досега щяха да са извадили хиляда неща

Николай Денков: Ако около мен имаше някой, свързан с корупция, досега щяха да са извадили хиляда неща

„Ако около мен имаше някой, свързан с корупция, досега щяха да са извадили хиляда неща, защото така е насочена да работи системата. Но защо през всичките тези години няма нито един осъден – това е въпрос с отворен отговор“. Това заяви бившият премиер Николай Денков в Студио Actualno.

Той даде пример с информация, изпратена до прокуратурата, от министъра на икономиката в неговото правителство, за подправени подписи и извършени документни измами за десетки милиони около фалиралата банка КТБ и някои от държавните фирми, които са имали сметки в нея. „Това изобщо не стана новина, а можеше лесно да се проследи кои са политическите протекции, които са довели до злоупотребите с тези милиони“, каза бившият премиер.

Денков посочи, че не се е чувал с Живко Коцев в последните седмици. „За мен е важно институциите да си свършат работата. Ако е невинен – явно е бил нападнат неправомерно. Ако той е виновен в нещо – нека го докажат и да си понесе наказанието“, категоричен беше Николай Денков.

Отношенията с ГЕРБ – минало и бъдеще

Относно отношенията с бившите партньори от ГЕРБ, Денков заяви, че единствената цел на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в разговорите с тях е гражданите да живеят по-добре, а ситуацията за бизнеса да се подобрява.

„Този разговор явно не е много изгоден за другата страна и затова се опитват да окалят всички в една и съща риторика – кой къде стоял, до кого, кога пил кафе и т.н. Не е важно това, важно е какво стана с пенсиите, със заплатите, с инфраструктурата и реалните решения в Народното събрание и Министерски съвет. Хората, разбира се, очакват много повече“, добави той. Още: Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Според него последните няколко месеца са доказали, че ако двете страни „се хванат да работят заедно“ – могат да се отметнат доста задачи.

„Като погледнем двата бюджета и какво беше заложено по отношение на доходите, на инфраструктурните проекти. Това са неща, които ще останат и хората ще ги ползват години наред. Разбира се, това, което видяхме, е, че цялата конструкция е неустойчива, защото като се стигне до това как да започнем да наказваме тези, които крадат и използват корупцията като средство за забогатяване – изведнъж се оказа, че лесно се разпада структурата“, каза бившият министър-председател.

По думите му в отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ въпросът не е кой кого надлъгва. „Ние сме разписали задачите, които трябва да се свършат, не заради мен, Борисов или Пеевски, а за да могат хората да живеят по-добре. Това е един маркетингов трик на ГЕРБ, който те доста често използват. Когато трябва да направим нещо полезно – те го изкарват все едно, че го правят за коалиционните партньори, за нас. Чакайте малко, това го правим за хората, не е полезно за нас или вас. Трябва да престанем с тази непрекъсната игра кой кого е излъгал. Когато единият партньор излъже другия – той лъже хората“, каза акад. Денков. Още: Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Какво предстои?

Той отказа засега да анализира ситуацията след изборите, като заяви, че всичко зависи от това как ще гласуват хората. Според него целта на някои политически играчи е избирателите да се отвратят и до урните да отидат само твърдите ядра.

„Някои от тях купени, други корпоративни. Затова моят призив винаги е бил – излезте и гласувайте, за да минимизирате този ефект. Даже не призовавам да гласувате за нас, излезте и гласувайте, защото вашият глас не просто не изчезва, ако не гласувате, а се преразпределя. Какво ще бъде след изборите зависи как ще изглежда картината след тях“, добави Денков.

На въпрос дали могат изборите в САЩ да повлияят на сформирането на бъдещ кабинет у нас, той отговори така: „Аз не бих правил такава връзка. Нашите съдби тук трябва да се решат от българите. Ако някой си прави тънки сметки, за да гледа какво ще се случи в САЩ, за да преценява какво да прави тук – това не сме ние. Ние искаме българите да знаят, че от тях зависи тяхната съдба“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *