Навръх Баба Марта: Бейби бум в "Майчин дом"

Навръх Баба Марта: Бейби бум в "Майчин дом"

Бейби бум в „Майчин дом“ на 1 март – за ден се родиха 23 бебета. За сравнение – на 29 февруари те са били само 10.
За лекарите случилото се вчера е своеобразен рекорд, защото средно на ден в най-голямата АГ болница у нас се
раждат по 9 бебета, предава БНТ.

23 бебета за 24 часа в „Майчин дом“ не са се раждали от години, разказва акушерката Елена Тошева, която вече 48 години се грижи за новородените. „Допреди 20 години имаше такива случаи много. Но в последните години няма“, добавя тя.

На първи март със секцио са се родили 10, а по по естествен път – 13 бебета. Сред тях и две двойки близнаци. „Такова дежурство е тежко, защото има интензивна работа както с нормалните раждания, така и с цезаровите сечения. Има и немалка спешност. Няма планово при нормалните раждания. Наистина огромен успех и двете двойки близначета са се родили нормално, а не с цезарово сечение. 4 живи и здрави момченца. Майките са добре – щастливи“, разказва д-р Ирена Шикова – акушер-гинеколог, СБАЛАГ „Майчин дом“. Щастлива е и 20-годишната Никол Маринова, която на първи март за първи път е прегърнала първородната си дъщеря Киара.

„На 10 март трябваше да се роди, но вървеше по-големичка и затова по-рано. През нощта тръгнаха да ми изтичат
водите и се наложи по спешност да влезем. Подрани – да, но пък се радвам, че всичко мина добре наистина. Аз
докато лежах, доста жени родиха“, каза тя.

23 раждания за 24 часа за лекарите от „Майчин дом“ е своеобразен рекорд „Средно са около 10 на денонощие, докато това е наистина своеобразен рекорд – прекрасна новина и за България“, каза д-р Ирена Шикова. През миналата година в „Майчин дом“ са родени 3186 бебета, а през миналия месец – 257.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *