11 години по-късно: Метеорит отново падна край руския град Челябинск (ВИДЕО)

11 години по-късно: Метеорит отново падна край руския град Челябинск (ВИДЕО)

Метеорит е паднал в района на Челябинск, Русия, предаде Meteo Balkans. Според информацията е възможно той да е ударил земната повърхност.

Припомняме, че преди 11 години огромен метеорит се взриви над града. На 15 февруари 2013-а астероид предизвика мощна експлозия в небето над Челябинска област в Южен Урал. С оценена първоначална маса от около 13 000 тона и диаметър от почти 20 метра, това е най-големият обект навлизал в земната атмосфера от естествен произход от 1908 година, припомня вестник „Телескоп“.

Още: Метеор озари част от небето над България (ВИДЕО)

Астероидът навлиза в атмосферата със скорост от около 19 km/s под малък ъгъл спрямо земната повърхност. Това довежда до образуването на изключително ярък метеор, който за секунди се превръща в свръхболид с яркост превишаваща тази на току що изгрялото Слънце и последващ мощен взрив в атмосферата на около 30 километра над повърхността.

Допълнително експлозията предизвиква и мощна ударна вълна, която довежда до сериозни щети и наранени хора. Повече или по-малко са засегнати над 7 200 сгради, рухва покрив на фабрика за цинк в Челябинск и хиляди прозорци остават с изпотрошени стъкла. За щастие събитието не довежда до човешки жертви, но над 1500 души са потърсили медицинска помощ, главно вследствие на порезни рани от строшени стъкла.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *